Hirdetés
. Hirdetés

Minden idők 8 legdrágább PC-je

|

Raspberry Pi-t idéző specifikációk - mai dollárra átszámítva - egy terepjáró áráért. Biztos, hogy régen minden jobb volt?

Hirdetés

Szeretünk minden fórumon sokat panaszkodni a digitális eszközök ára miatt, a 21. században élő fogyasztóként ez elidegeníthetetlen jogunk. Valójában azonban 2015-ben akkora feldolgozási teljesítményt kapunk a pénzünkért, amekkorát pár évetizeddel ezelőtt sokkal magasabb áron sem tudtunk volna megvásárolni, sőt elképzelni sem. Több gigahertzes, többmagos processzorok, terabájtokban mért meghajtók, a sci-fi világát idéző, hipernagy felbontású kijelzők a lakossági piacra szánt számítógépekben, okostelefonokban és tabletekben - napjainkban könnyen megfeledkezünk arról, hogy mennyire kényeztetnek bennünket a gyártók.

Hogy legyen viszonyítási alapunk, testvérlapunk, az InfoWorld összeállított egy listát minden idők legdrágább PC-iről, amelyen az árakat korabeli és mai dollárban is feltüntette. Az időutazás a 60-as évektől az ezredfordulóig tart, és kizárólag olyan modelleket vonultat fel, amelyeket a gyártók végfelhasználóknak is kínáltak.

Programma 101 (1965)

Alighanem az egyik legdögösebb nevű PC-ként, az olasz Programma 101 - amelyet sokan az első desktop PC-nek tartanak - egy art deco stílusú írógépre emlékeztetett, amikor a legkisebb számítógépek is inkább akkorák voltak, mint egy gépkocsi. A New York-i világkiállításon debütált 1964-ben, és a NASA is rendelt belőle párat az Apollo 11 Holdra szállásának megtervezéséhez. A Programma 101 darabja 3500 dollárba került, mai árfolyamon 24 ezer dollárt kellett kicsengetni érte, amvel korának legdrágább PC-je volt, ami nem nagy csoda, hiszen akkoriban ez volt az egyetlen PC.

IBM Portable Computer (1975)

Kisebb aktatáskára emlékeztető méretével az IBM 5100 Portable Computert annak idején a világ első miniszámítógépeként reklámozták. Valóban ez volt az első, viszonylag könnyen hordozható számítógép, amelyet elsősorban - megfelelő anyagi támogatással bíró - tudósoknak szántak. A 64 kilobájtos csúcsmodell ugyanis 19 975 dolláros árcédulát kapott, ami ma 88 ezer dollárnak felelne meg.

Cromemco System Three (1979)

A kaliforniai Stanford Egyetem két doktoráló diákja által alapított Cromemco 1979-ben lépett piacra System Three számítógépével, amely egyszerre több felhasználót, maximum hat csatlakoztatott terminált és egy nyomtatót támogatott. Csúcsmodelljébe 512 kilobájt memóriát építettek, külső merevlemeze 5 megbájtos volt. A gép iránt elsősorban olyan vásárlók érdeklődtek, mint a NASA és a U.S. Air Force, amiben a 12 495 dolláros - mai árfolyamon 36 ezer dolláros - ár is közrejátszhatott.

The Apple Lisa (1983)

Az Apple 1983-ban mutatta be a Lisát, az első személyi számítógépet, amely grafikus kezelőfelülettel és egérrel került forgalomba (a tíz évvel korábban debütáló Xerox Altót ugyanis fogyasztóknak nem értékesítették). A Lisa - amely Steve Jobs lánya után kapta nevét - 5 MHz-es Motorola CPU-t, 1 megabájtos RAM-ot és 12 colos monokróm kijelzőt tartalmazott, floppy- és merevlemez-meghajtót csatlakoztatni lehetett hozzá. Árát ehhez képest borsos 9995 dollárban szabták meg, azaz ma 24 ezer dollárba fájna, amin még egy Apple-hívő felhasználó is elgondolkodna.

Osborne Vixen (1985)

Az Osborne Vixen a desktop és a mobil számítógépek közötti átmenetet képviselő, egyedi kialakításával hívta fel magára a figyelmet. Processzora 4 MHz-es, RAM-ja 64 kilobájtos volt, két merevlemezt támogatott, és irodai alkalmazáscsomag is tartozott hozzá. Azonban 10 megabájtos, opcionális merevlemezzel együtt ára 2800 dollárra rúgott, vagyis ma 6200 dollárba kerülne.

Apple Macintosh Portable (1989)

Az Apple első, hordozható Macintosh gépe szakított a laptopok addig uralkodó formatervével. Műszaki tartalmát és árát is érdekes azonban összehasonlítani az Apple 25 évvel későbbi laptopjainak jellemzőivel. A Macintosh Portable 16 MHz-es Motorola CPU-t és 1 megabájtos RAM-ot kapott, amelyet 9 megabájtog bővíthetett a felhasználó. Merevlemeze 40 megabájt kapacitású, kijelzője 640x480-as felbontású volt, de az akkumulátoros üzemidő már elérte a hat órát. Mindezért akkor 6500 dollárt kértek a kereskedők, ami ma 12 500 dollárnak felelne meg.

Risc PC (1994)

Az egyesült királyságbeli Acorn számítógépét a bővítést megkönnyítő felépítés jellemezte, például volt egy második CPU foglalata, így a Risc OS-en futó alkalmazások mellett IBM PC-kompatibilis szoftvereket is lehetett használni rajta. Merevlemeze 420 megabájtos, monitora 17 colos volt. A maga idejében kb. 3000 dollárba került, ami ma 5000 dollárt tenne ki.

Dell Dimension XPS T600 (1999)

A kilencvenes évek végére a PC-piac beért, szinte mindenki számítógépet használt az irodában, otthon, vagy mindkét helyen. Ennek megfelelően az árak is stabilizálódtak, bár egyes PC-k továbbra is többe kerültek, mint mások. Testvérlapunk a PC World 1999 decemberében a Dell Dimension XPS T600-t tartotta a legjobb vételnek. A gép Pentium III-600 CPU-t, 128 megabájtos RAM-ot, 20 gigabájtos merevlemezt és 17 colos CRT monitort kapott. Átlagos kiskereskedelmi ára 2300 dollár volt, vagyis ma 3400 dollárba kerülne.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.