Hirdetés
. Hirdetés

MLBKT: mérsékelt visszaesést, pozitív kilátásokat jelez a BMI

|

Az indexek többnyire emelkedtek, de kettő kivételével a recessziós tartományban állnak.

Hirdetés

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 47,4. A válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről, pozitív kilátásokról számoltak be. Az augusztusi zsugorodást követően szeptemberben javuló tendenciát jeleztek a mutatók, ennek ellenére a BMI index továbbra is a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50,0 alatt maradt - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A szeptemberi BMI index magasabb az augusztusi 46,7 pontos értéknél. Szeptember átlagos hónapnak számít: az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, a szeptemberi értékeké szintén 52,6. A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb szeptember havi érték. A termelési mennyiség indexe emelkedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb szeptember havi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának csökkenését jelzi augusztushoz képest. 1995 óta ez a legalacsonyabb szeptemberi érték. A vásárolt készletek indexe csökkent, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat. Az idei érték a legalacsonyabb szeptemberi adat 1995 óta. A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban bővülést követően visszaesést mutat. Az indexérték a tizenharmadik legmagasabb szeptemberi érték. A beszerzési mennyiség indexe visszaesett augusztushoz képest, negyedik hónapja szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, ez is a legalacsonyabb e havi adat.

Hirdetés

A beszerzési árak esetében a szeptember havi index nőtt, az indexérték ismét az árak emelkedését jelzi, két havi árcsökkenés után. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb szeptember havi érték.
A késztermékkészletek indexe szeptemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. Ez a harmadik legalacsonyabb szeptemberi indexérték 1995 óta.

A szállítási átfutási idő indexe alacsonyabb augusztushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi szeptember havi értékeket vizsgálva az idei a negyedik legalacsonyabb érték 1995 óta.
A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll. Az importindex szintén mérsékelt visszaesésről tanúskodik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.