Hirdetés
. Hirdetés

Múzeum vagy sikergyár?

|

Kevés hazai ötletből születik termék. Az előrelépés néhány kulcseleme: együttműködés, hálózatosodás, klaszterek.

Hirdetés

Összesen 25 új magyar hi-tech találmány mutatkozott be december 7-én a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) által rendezett Innovációs TechShow-n. A fejlesztések többsége kis- és középvállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs programjainak eredményeként jutott el a termék, a piaci bevezetés fázisába. A felvonultatott találmányok jó része mobilkészülékre fejlesztett alkalmazás; jövőjük már csak azért is ígéretes, mivel 2011 kétségtelenül az okostelefonok éve lesz.

 

Érdekesség például, hogy az egyik találmány, a non-lineáris televíziózás alapjait lefektető HomeSys rendszer kidolgozója, a Hybridbox a közelmúltban lépett ki a tőzsdére. Papírjait először a budapesti, majd a német részvénytőzsdére vezették be. Szintén figyelemre méltó, hogy a mobiltelefonra fejlesztett idegenvezető-alkalamzás, a Pocket Guide nemrégiben közel félmilliárd forintos kockázatitőke-támogatást kapott.

Idén a TechShow Nagydíjat (amit a kiállítás résztvevőinek szavazatai alapján ítélnek oda) egy olyan fejlesztés kapta, amely a mobiltelefont a közösségi felületekkel keresztezi. A TcT Hungary Kft. által fejlesztett CallMix lényege, hogy a mobiltelefonhívással egyidőben a beszélgetők láthatják egymás közösségi oldalakon történő aktivitását. A fejlesztés úttörő alkalmazás a kommunikációs platformokat ötvöző, úgynevezett egységes kommunikáció (unified communication) területén.

A kiállítást kísérő szakmai fórumon több előadás is a kutatás-fejlesztési kör és a vállalatok együttműködésének fontosságát, valamint a hálózatosodás és a klaszterek nagy jelentőségét hangsúlyozta.

"A számok azt mutatják, hogy az Innovációs TechShow-n bemutatkozó kis- és középvállalatok nagyobb növekedési potenciált képviselnek, mint az átlag" - mondta előadásában Pukler Gábor. A Mobilitás és Multimédia Klaszter elnökének tapasztalata szerint a klaszteren kívül nagyítóval kell keresni a hasonló kezdeményezéseket, és ha van is ötlet, kétséges annak piacravitele.

Pukler Gábor jelezte az infokommunikációs klaszterek szerveződő szövetségében rejlő lehetőségeket, valamint rámutatott: készek a kormányzattal folytatandó párbeszédre, közös munkára. Arra készülnek, hogy az új infokommunikációs stratégiát - amely reményeik szerint valóban több évre szól - együtt hajtják majd végre.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.