Hirdetés
. Hirdetés

Nagy hullámvasútra kerültek az okoseszközök

|

Betett az okostévé-eladásoknak a nyári olimpia elhalasztása, a korlátozó intézkedések miatt négy fal közé zárt lakosság az okosotthonokat monitorozó, menedzselő eszközökből is kevesebbet vásárol régiónkban. A távmunka és a digitális oktatás azonban továbbra is szép számokat hoz a PC-k és tabletek piacán.

Hirdetés

Huszonegy millió darabos eladással erős, éves alapon 11,7 százalékos növekedést mutatott az asztali gépeket, laptopokat és munkaállomásokat magában foglaló PC-piac az idei év harmadik negyedében az európai, közel-keleti és afrikai térségben az IDC előzetes jelentése (EMEA Quarterly Personal Computing Device Tracker) szerint. A piac lakossági szegmense a második negyedév lendületét idézve éves alapon 29,3 százalékkal bővült, ami több mint elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy ellensúlyozza a vállalati szegmens - csak viszonylag szerény - 2,1 százalékos szűkülését.

Hirdetés

Nyugat-Európa PC-piaca a térség átlagához közelítve 10,2 százalékkal nőtt, ami elsősorban a laptop-eladásoknak köszönhető - a felhasználók itt mindkét szegmensben a mobil formátumot részesítik előnyben, akár munkához, tanuláshoz, akár szórakozáshoz, játékhoz vásárolnak gépet. A desktop PC-k szabadesése ugyanis folytatódott, forgalmuk a harmadik negyedévben 52,2 százalékkal csökkent. Piacuk eleve telített volt, és a járványhelyzetben távmunkára váltó vállalatok érthető módon nem akartak gépparkot frissíteni üresen álló irodáikban, tette hozzá az elemző.

Terítéken a tabletek

Alrégiós összevetésben Közép-Kelet-Európa 19,5 százalékkal bővülő PC-piaca teljesített a legjobban, a járványhelyzet további alakulásának eshetőségeivel számolva a vállalatok és a fogyasztók is több személyi számítógépet vásároltak. De míg a vállalati szegmens a digitális oktatáshoz és a távmunkához köthető, néhány nagyobb beszerzés nyomán 7,3 százalékkal, addig a lakossági szegmens annak négyszeresével, 29,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A közel-keleti és afrikai (MEA) PC-piac eközben csupán 8,7 százalékkal növelte eladásait, azonban a lakossági szegmens 17,1 százalékos bővülésével itt is messze túltett a korábbi negyedévhez mérten stagnáló vállalati szegmens teljesítményén.

Újabb erős negyedévet zárt az EMEA régió tabletpiaca is 13,5 millió darabos forgalmával, ami éves alapon 22,9 százalékos bővülésnek felel meg. Darabszámot tekintve a piac háromnegyedét a lakossági szegmens teszi ki, 14 százalékos növekedése azonban enyhe lassulást mutat a korábbiakhoz képest. Soha nem látott mennyiségű, 1,7 millió darab tabletet szereztek be viszont az oktatási intézmények a harmadik negyedévben. Nyugat- és Kelet-Európában is mind több iskola választ tableteket digitalizációs projektjeinek megvalósításához. Különösen az általános iskolák alsó tagozatán ugyanis a tabletek előnyös kompromisszumot kínálnak, mivel a tartalomkészítő képességek egy részéről könnyű lemondani, cserébe a hozzáférhetőbb árért.

Nyugat-Európa tabletpiacának sincs miért szégyenkeznie 15,6 százalékos bővülésével, azonban ez eltörpül Kelet-Európa 34,6 százalékos gyarapodása mellett, a Közel-Keleten és Afrikában pedig a növekedés még ennél is nagyobb, 37,3 százalékos volt.

Magányosan szólnak az okoshangszórók

Az okosotthonokba szánt eszközök EMEA-régiós piacát ezzel szemben érezhetően megviselte a járványhelyzet a második negyedévben. Az IDC adatai (Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker) szerint ugyanis az április és június között regisztrált 20,28 millió darabos forgalom 7,2 százalékos csökkenést mutat.

A nagy sportesemények, különösen a nyári olimpiai játékok elhalasztása 2021-re rosszul hatott az okostévé-eladásokra, ami a szórakoztató-elektronikai videóeszközök kategórájában 12,1 százalékos visszaesést okozott. Az otthonok monitorozására és védelmére szolgáló biztonsági eszközök, okoslámpák és -termosztátok 3,9 millió darabos forgalma azonban még ennél is nagyobb, 13,7 százalékos szűkülést jelez az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Egyedül az okoshangszórók hallatták hangjukat, 4,5 millió darab kelt el belőlük, ami 8,9 százalékos növekedésnek felel meg.

Első féléves, kiábrándító teljesítménye ellenére az okosotthonok régiós piaca az év hátralevő részében magára találhat, prognosztizálja az elemzőcég, amely 2024-ig évente átlagosan 16,19 százalékos bővülést vár. Az előrejelzési időszak végére így az okosotthonokba szánt eszközök éves forgalma térségünkben a 200 millió darabot is meghaladhatja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.