Hirdetés
. Hirdetés

Nagy zűr Kínában: nem fogynak a mobilok

|

Tavaly több, mint 20 százalékkal kevesebb új telefont sikerült eladni, mint előző évben, vergődnek az eddig óriási növekedést produkáló hazai márkák is.

Hirdetés

Az okostelefonok hőskora, tehát az első iPhone-ok és androidos mobilok megjelenése után nem sokkal elkezdődött a kínai gyártók felemelkedése. Egyszerű másolókból és dzsunka mélyén szerelgetőkből lettek hatalmas cégóriások, és világszerte ismert márkák, amelyek évről évre képesek voltak hihetetlen mértékben növelni az eladott mobiljaik számát. Most viszont megtorpant az expressz: a frissen megjelent, hivatalos (tehát állami) statisztikák szerint Kínában 2020-ban 20,4 százalékkal kevesebb mobilt adtak el, mint az előző évben. A kormányzati támogatású kutatóközpont, a Kínai Információs és Kommunikációs Technológiai Akadémia (CAICT) adatai szerint a hatalmas országban a 2019-es 372 millió helyett 2020-ban csak 296 eszköz talált gazdára.

Hirdetés

A visszaesés egyértelműen a koronavírus-járvány következménye, amely az ellátási láncot és a keresletet egyaránt érintette, emellett pedig fölerősítette azt a trendet, hogy a felhasználók a korábbi gyakorlattal ellentétben egyre nagyobb időközönként cserélik le meglévő mobiljukat.

Pedig a kínai mobilgyártók 2020-tól a forgalom felpörgését várták, abban bízva, hogy az ország rendkívüli intenzív 5G fejlesztései kedvet csinálnak a 5G kompatibis eszközökhöz. Azonban az év első felében az Oppo, a Vivo és a Xiaomi is a kereslet csökkenésével szembesült, és csak a Huawei tudta növelni piaci részesedését, amelynek termékeit az amerikai embargóra adott válaszul, egyfajta hazafias felbuzdulásból vásárolták jobban a kínaiak.

Később azonban az amerikai kereskedelmi korlátozások egyre inkább éreztették hatásukat: a Huawei lendülete megtört, mert nem tudta pótolni a kritikus alkatrészek hiányát. Az Oppo, a Vivo a Xiaomi a gyártási kapacitás felpörgetésével megpróbált benyomulni ebba a piaci résbe, de a statisztikák tanúbizonysága szerint ez csak részlegesen sikerült.

Az Apple első 5G képes mobiljai ősszel jelentek meg Kínában, és az elemzők most árgus szemmel figyelik, hogy vajon a hűséges iPhone-tulajdonosok, akik korábban elhalasztották eszközük cseréjét, új mobilra váltanak-e. Erről még korai volna ítéletet mondani, de az biztos, hogy decemberben is csak 25,2 millió mobilt vásároltak Kínában, ami 12,8 százalékos visszaesés az előző év hasonló időszakához képest.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.