Hirdetés
. Hirdetés

Napfürdőt vesz a Google

|

A Sharp 30 millió dolláros beruházással növeli Japánban napelem-gyártó kapacitását a technológia iránti növekvő keresletre való tekintettel.

Hirdetés

Amikor egy évszázaddal ezelőtt Csontváry Kosztka Tivadar értesült róla, hogy Ferenc József császár náthás lett, a következő táviratot küldte Palesztinából a bécsi udvarba: "Császárt a napra kitenni stop Csontváry stop." A napfény áldásos hatásában hasonlóképpen bízik a Google is, bár a kérdést némileg pragmatikusabban közelíti meg. A vállalat október közepén bejelentette: Mountain View-beli központi létesítményeinek energaiellátását a jövőben napelemek segítségével kívánja biztosítani. A projekthez szükséges több mint 9 ezer darab napelem-panelt a Sharp szállítja majd a Google számára.

A vállalkozás méreteiről sokat elmond, hogy az 1,6 megawatt teljesítményű installáció 1000 átlagos kaliforniai háztatrtás áramellátását biztosíthatná; az új fűtőrendszer a cég központjának energiaigényét 30 százalékban váltja majd ki. Ha elkészül, ez lesz a legnagyobb napenergia-gyűjtő rendszer az Egyesült Államokban. A Google illetékesei elmondták, hogy nemcsak környezetvédelmi megfontolásokból döntöttek a napelemek mellett, de jó befektetésnek is tartják azokat. Várakozásaik szerint most bizonyítást nyerhet, hogy a megújuló energiaforrásokba való hasonló léptékű vállalati befektetések igenis megtérülnek.

A paneleket szállító Sharp, mely jelenleg a világ legnagyobb napelem-gyártója, a termékeivel kapcsolatos kereslet növekedésére való tekintettel 3,5 milliárd jenes (30 millió dolláros) beruházásra készül gyártókapacitásának bővítése céljából. Az új japán termelőegységek ötödével, vagyis körülbelül 600 megawattal növelik majd a vállalat éves napelem-előállítását. A Sharp adatai alapján 2006 áprilistól szeptemberig terjedő időszakában a cég 80,8 milliárd jen értékben adott el paneleket világszerte, a pénzügyi év végére pedig 200 milliárdos bevételt jósolnak. Ez az előző évhez képest meggyőző, 27 százalékos növekedést jelentene.

Eközben a többi gyártó sem tétlenkedik. Az amerikai Miasole, Heliovolt és Nanosolar magáncégek olyan újszerű, réz-irídium-gallium-szelén-alapú (röviden CIGS) technológiát fejlesztettek ki, amelyek kevesebb szilíciumot igényelnek, mint a Sharp megoldásai. A Nanosolar 100 millió dollárt kíván újabb gyáregységek építésébe fektetni, melyek ha megépülnek, a Sharp a második helyre szorulna vissza. Érdekesség, hogy a vállalat befektetői között van Sergey Brin és Larry Page, akik "civilben" a Google társalapítói.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.