Hirdetés
. Hirdetés

Napi 100 millió dollárt termelt az Apple

|

Lenyűgöző számok szerepelnek az Apple pénzügyi jelentésében, de a nyereség elmarad a tavalyi eredményekhez képest.

Hirdetés

A Microsoft és a Google után az Apple is közzétette pénzügyi jelentését. A vállalat az elmúlt három hónapban 43,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, és 9,5 milliárd dollár tiszta nyereséget termelt. “Örömünkre szolgál, hogy rekordbevételt értünk el márciusban, köszönhetően az iPhone és az iPad jó teljesítményének” - mondta Tim Cook, az Apple CEO-ja.

Bár még mindig óriási számokról van szó, az eredmény elmarad mind az elmúlt negyedévhez, mind a tavalyi második negyedévhez képest. 2012 végén az Apple 54 milliárdos forgalom mellett 13 milliárd dollár tiszta nyereséget könyvelhetett el. Ami talán kicsit megnyugtatja a Cupertinóiakat, hogy bár kevesebb pénzt kerestek, ezt egy olyan időszakban produkálták, amikor nem volt karácsonyi bevásárló-szezon, és új terméket sem dobtak piacra.

 

2012 tavaszán a forgalom 39 milliárd, a nyereség pedig 11 milliárd dollár volt, azaz idén nagyobb forgalom mellett kisebb nyereséget sikerült termelni. A nettó árbevétel így a tavalyi 47 százalékról, 37 százalékra esett vissza.

Természetesen a bevétel elsőszámú mozgatórugója az iPhone volt, amiből 37,4 millió darabot értékesítettek. Az iPadek várakozáson felül teljesítettek: a tavalyi 12 millió darabhoz képest idén 19,5 millió darabot adtak el.

Figyelembe véve a hagyományos PC-piac zsugorodását, az Apple elégedett lehet, hiszen a Mac-eladások hozták a tavalyi 4 millió darabos eladási mutatót. Kiválóan teljesített az iTunes Store és az Apple Store bolthálózat is. Az iTunes 30 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított, mint 2012 ugyanezen időszakában, az ügyfelek pedig 5,2 milliárd dollárt hagytak az Apple boltjaiban. Az iPod-eladások csökkenése ugyanakkor megállíthatatlannak látszik: tavaly 7,7 milliót médialejátszót sikerült eladni, idén már csak 5,6 milliót.

Ami a következő – a nyár miatt várhatóan gyengébb - negyedévet illeti, az Apple valahol 33,5 milliárd és 35,5 milliárd dollár közötti bevétellel számol, közel 4 milliárd dolláros működési költség mellett. Cupertino a kínai piacban bízik, úgy vélik az iPad mini most robban majd a távol-keleten.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az Apple óriási sajátrészvény felvásárlásba kezd. Első körben 60 milliárd dollárt fordítanak a részvények összevásárlására, és ezt az összeget 2015-ig 100 milliárd dollárra tervezik növelni. Tim Cook mindemellett megpedzette, hogy ősszel óriási meglepetés várható az Apple részéről. Valószínűleg az okosórára vagy az Apple tévére célozhatott, esetleg mindkettőre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.