Hirdetés
. Hirdetés

Négy év után újraindult a termelés a Ganz szolnoki üzemében

|

Egy több mint másfél milliárd forint keretösszegű fejlesztési csomagot hagytak jóvá, ami a gyártás hatékonyságának növelését és az épületek energiahatékonyságának javítását célozza.

Hirdetés

Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen. A társaság anyavállalata által 2021-ben visszavásárolt telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják majd a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzformátorüzeme részére.

A gyártás újraindításával a Ganz célja az, hogy az acélszerkezet-gyártásban felhalmozott több mint fél évszázados tapasztalatot tovább gyarapítsák, és azt a lehető legversenyképesebb formában vezessék vissza a piacra. Ennek érdekében a Ganz tulajdonosai egy több mint másfél milliárd forint keretösszegű fejlesztési csomagot hagytak jóvá, ami a gyártás hatékonyságának növelését és az épületek energiahatékonyságának javítását célozza. Ezekkel a fejlesztésekkel a vállalat visszanyerheti a versenyképességét és biztosíthatja a most létrejövő csaknem hatvan munkahely hosszú távú stabilitását.

Mint ismeretes, 2019-ben, egy korábbi cégtulajdonos döntésének eredményeként a szolnoki acélszerkezetgyártást megszüntették, a gyárat bezárták, a munkavállalókat elbocsátották. A gyár újraindításának ünnepségét szerdán tartották, de az első munkavállalók júniusban csatlakoztak, majd több hullámban bővítették a létszámot, jelenleg negyvenöten dolgoznak.

Hirdetés

Az idei célkitűzésük, hogy a 40 megavolt-amperes transzformátorszekrényből négyet, a 250 megavolt-amperes transzformátorszekrényből pedig legalább kettőt gyártsanak. Az újraindítási terv alapján a szolnoki telephely 2026-ra éri majd el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a hárommilliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a hatvanat.

A szolnoki telephelyen az elmúlt ötven évben többezer egyedi tervezésű transzformátorház készült, ideértve a magyar villamosenergia-hálózat legmagasabb, 750 kilovoltos feszültségszinten üzemelő transzformátorait is.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a termelés elindítása érdekében a 3,8 millió euró nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg.

A társaság alig egy hónappal korábban jelentette be, hogy tápiószelei gyárában hivatalosan is megkezdődött egy 2 MW (megawatt) teljesítményű naperőműpark kivitelezése.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tavalyi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság csaknem 300 korábbi munkavállalójával. A társaság a reorganizáció eredményeként, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szervíz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.