Hirdetés
. Hirdetés

Negyedével is visszaeshetnek a Huawei eladásai az idén

|

Elemzők szerint az amerikai szankciók által sújtott Huawei szállításai akár 24 százalékkal is visszaeshetnek az idén, és fennáll a lehetősége annak, hogy a kínai gyártó okostelefonjai eltűnnek az nemzetközi piacokról.

Hirdetés

Ha az exporttilalom érvényben marad, a világ második legnagyobb okostelefon-gyártójának a szállításai 4-24 százalékkal csökkenhetnek 2019-ben, állítja a Fubon Research és a Strategy Analytics. Más szakértők szintén a forgalom visszaesését várják az elkövetkező hat hónapban, azonban a jelentős bizonytalansági tényezők miatt nem szolgálnak számszerű adatokkal. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának tilalma a 25 százaléknyi vagy annál több amerikai eredetű technológiát tartalmazó termékekre és szolgáltatásokra vonatkozik, így nem csak amerikai cégeket érint.

Hirdetés

A Huawei teljesen eltűnhet a nyugat-európai okostelefon piacról, ha eszközei nem férnek hozzá a Google-hoz, vélekedik Linda Sui, a Strategy Analytics okostelefon stratégiákkal foglalkozó igazgatója. Előrejelzése szerint a Huawei okostelefon szállításai további 23 százalékkal csökkennek jövőre, de a vállalat túl fogja élni a krízist a hatalmas kínai piacnak köszönhetően. A Fubon Research, amely korábban 258 millió okostelefonra becsülte a Huawei 2019-es forgalmát, most csupán 200 millió darabról beszél, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg.

A Huawei jelenleg az európai piac 30 százalékát uralja az IDC adatai szerint, és tavaly 208 millió mobilt értékesített, amelyek fele Kínán kívül talált gazdára. Európa a legfontosabb piac a vállalat prémium kategóriájú okostelefonjai számára.

A Huawei azt állítja, saját technológiákat fejleszt, hogy önellátóvá váljon, azonban a szakértők nem vevők erre az állításra, mivel szerintük a Huawei eszközök által igényelt kulcsfontosságú alkatrészek és szellemi tulajdonok nem érhetők el az Egyesült Államokon kívül. Ha nem történik megegyezés, a Huawei-nek több ezer embert kell elküldenie és egy időre lemondhat globális szerepéről, vélekedik Stewart Randall, a sanghaji székhelyű Intralink tanácsadó cég munkatársa. A Huawei okostelefonok potenciális vásárlói valószínűleg áttérnek a Samsung és Apple prémium kategóriás mobiljaira, illetve az otthoni rivális Oppo és Vivo középkategóriás készülékeire, állítják elemzők.

A Huawei gyengélkedése miatt felszabaduló piaci keresletre nyilvánvalóan lecsapnak majd a riválisok, különösen a Samsung, amely erős pozíciókkal rendelkezik Európában, hangsúlyozza Bryan Ma, aki a globális okostelefon piac elemzésével foglalkozik az IDC-nél.

A Huawei okostelefonjai iránt már most is kisebb érdeklődés mutatkozik a vásárlók részéről az online áruházakban a PriceSpy termékösszehasonlító webhely adatai szerint. A amerikai exporttilalom bevezetése után egy négynapos időszakban fele annyian kattintottak Huawei termékekre a brit látogatók, mint egy héttel korábban, globális szinten pedig 26 százalékos volt a visszaesés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.