Hirdetés
. Hirdetés

Olajnál is értékesebb a technológia

|

Igaz, csupán egy tőzsdényi másodpercre, de az Apple lett az Amerikai Egyesült Államok legértékesebb vállalkozása - meghaladva az olajjal foglalkozó Exxon Mobil-t.

Hirdetés

Tőzsde
Tőzsde

Míg a hagyományos iparágakból származó vállalkozások tőzsdei értéke folyamatosan csökkent, a bizonytalan gazdasági kilátások küszöbén az Apple-höz hasonló technológiai cégek valósággal szárnyaltak a tőzsdén: a héten, kedden az Apple például 5 százalékos növekedéssel egy időre megelőzte az olajjal foglalkozó Exxon Mobilt és a legértékesebb amerikai vállalkozássá vált.

Igaz, ez az időszak csupán egy másodpercnek számít a tőzsde életében, de a trend ami érdekes: a legnagyobb amerikai tőzsdén jegyzett technológiai vállalatok - közöttük az Intel, IBM, Dell, Microsoft és Hewlett-Packard - pozitív növekedést tudtak felmutatni.

Sajnos a rövidke győzelem ellenére a borúlátó általános gazdasági kilátás a teljes gazdaságra és a technológiai szektorra is kihat majd - vélik az elemzők. Az európai államadósságok és az amerikai hitelleminősítés miatt elterjedhet az a felfogás, hogy a fogyasztók a spórlásba menekülnek és emiatt az informatikai vezetőknek is csökkenteni kell a költségvetéseket.

A Deloitte elemzője, Mark Jensen szerint a bizonytalanság az egyedüli biztos dolog. A szakértőnek azonban határozott meggyőződése, hogy a helyzet más, mint a legutóbbi gazdasági válság kirobbanásakor, 2008-ban volt. A gazdaság és a cégek megerősödtek, még ha nem is olyan gyorsan, ahogyan azt az emberek szerették volna.

A Forrester szakértője, Andrew Bartels szerint gyenge, de pozitív növekedésre van kilátás a technológiai szektorban. Ám, ha az informatikai vezetők elkezdenek spórolni, akkor elhalasztják a hardverbeszerzéseket, késleltetik a folyamatban lévő projekteket, újratárgyalják vagy megszüntetik a szerződéseket - ennek következtében újabb elbocsátások sem kizártak.

A 2008-2009-es recesszió hatása Amerikában főleg a hardvervásárlások területén mutatkozott meg: 2008-ban 2,87 millió szervert adtak el, ami 3 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Követező évben, 2009-ben a szerver eladások 15 százalékkal estek, 2,45 milliót adtak el. De egy évre rá, 2010-ben behozták a csökkenést: 20 százalékkal, 2,95 millió eladott darabra bővült a szerverpiac - áll az IDC adataiban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.