Hirdetés
. Hirdetés

Ombudsman kritizálja az EB Intellel szembeni vizsgálatát

|

P. Nikiforos Diamandouros, az EU ombudsmanja negatív kritikával illette az EB-t azért, mert nem vezetett megfelelő dokumentációt az Intellel szembeni antitröszt eljárásról.

Hirdetés

Lehetséges, hogy az Európai Bizottság nem vett figyelembe fontos bizonyítékokat az Intellel szembeni antitröszt vizsgálat során? Az Európai Unió ombudsmanja szerint lehetséges, hiszen nincs nyoma annak a 2006-os találkozónak, ahol a Dell vezetője az AMD processzorait a teljesítményük miatt kritizálta. Így az Európai Bizottság döntésekor figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a legnagyobb PC-gyártók egyikének a döntése, hogy csak Intel CPU-kat használ, tisztán a teljesítményen alapul.

 

Ombudsmani jelentés
A Wall Street Journalban megjelent cikk szerint megszerezték P. Nikiforos Diamandouros ombudsman jelentését még annak hivatalos publikálása előtt. Ez leírja, hogy a Dell egyik meg nem nevezett vezetője 2006-ban elmondta az EU-s kivizsgálóknak, hogy az AMD processzorai problematikusak a ?nagyon gyenge teljesítményük miatt?. Azt azonban nem lehet tudni, hogy egészen pontosan mit mondott az illető, mert a kivizsgálók nem készítettek írásos feljegyzést a beszélgetésről. Amikor az Intel hivatalosan kérte az EB-től a meghallgatás jegyzőkönyvét, az EB tagadta hogy az egyáltalán valaha is lezajlott, és állította, hogy nincs feljegyzés a találkozóról.

Májusban egymilliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság az Intelre ? ami rekord az EU történetében ?, trösztellenes vétségek miatt. A vádak szerint az Intel kétféleképpen is megsértette a trösztellenes szabályozást, és visszaélt piaci dominanciájával. Egyrészt kedvezményeket adott számítógépgyártó partnereinek, hogy megakadályozza az AMD processzorainak felhasználását. Másrészt a kiskereskedelmi cégeket egyéb kedvezményekhez juttatta, hogy azok csak Intel CPU-val szerelt számítógépeket forgalmazzanak. A második esetben az Intel fizetett a PC-gyártóknak, hogy késleltessék, vagy teljes egészében töröljék az AMD processzorain alapuló termékeik piacra dobását.

A büntetés összegét figyelembe véve egyáltalán nem csoda, hogy az Intel fellebbezéssel élt. Ami meglepő, az a fellebbezés alapja. Az Intel szerint az EU megsérti a cég emberi jogait azzal, hogy ilyen óriási büntetést ró a vállalatra, mert álláspontjuk alapján ilyen büntetést csak büntető törvényszék szabhat ki. Egy adminisztratív jellegű eljárást végző testület, szerintük nem hozhat ilyen döntést.

 

A jelentés megváltoztathatja a döntést?
Valószínűtlen, hogy az ombudsmani jelentés leakasztja az Intelt az EB horgáról, mivel az ügyben annyi más, az Intel bűnösségét alátámasztó bizonyíték létezik. Az viszont várható, hogy a jelentés kétségessé teszi az Európai Bizottság kivizsgálóinak elfogulatlanságát és a vizsgálat átláthatóságát. Talán a jelentés arra elegendő lesz, hogy az Intel felhasználja arra, hogy majd 2010-ben az EU elsőfokú bíróságánál elérje a büntetés mértékének csökkentését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.