Hirdetés
. Hirdetés

OPTEN - ICT BOOM a koronavírus alatt

|

A koronavírus teljes idejét vizsgálva, nemcsak magához képest, de az EU-s országokhoz viszonyítva is rendkívül sokat lépett előre a hazai infokommunikációs szektor.

Hirdetés

Sok hazai nemzetgazdasági ágazattal ellentétben a magyar informatikai szektor szereplőinek döntő többsége rendkívül sokat erősödött gazdaságilag az elmúlt két évben. Természetesen a COVID-ot követő gazdasági sokk ezt az területet sem hagyta érintetlenül, különösen azok a társaságok kerültek nehéz helyzetbe, amelyeknek ügyfelei a veszélyeztetett ágazatokban voltak, de összességében a szektor teljesítménye egy kisebb hullámvölgyet követően gyorsan rendeződött. A társaságok többsége növelte árbevételét, és a pénzügyi mutatók is sokat javultak a területen.

Először is fontos leszögeznünk, hogy minden árbevételi szegmensben nőtt a szektor társas vállalkozásainak száma, ez egyrészt a sok újonnan induló cégnek, másrészt a forgalom növekedésének volt köszönhető. Különösen a nagyvállalatok erősödtek sokat az elmúlt két év során, gyakorlatilag minden fontos pénzügyi mutatójuk javult, az árbevétel-arányos eredményüktől kezdve a hozzáadott értéken át az eladósodottsági mutatóig. Ezek mellett azonban talán az az értéka leglátványosabb, hogy a szegmens létszámarányos árbevétele (medián) 70 millió Ft/fő lett 2020-ban a 2019-es 47 millió Ft/fős érték után.

Hirdetés

A hazai informatikai társaságok fejlődése annál jobban szembetűnik, ha teljesítményüket a teljes hazai gazdasággal, illetve az EU-s ICT szektorral is összemérjük. A hazai informatikai szektor bruttó hozzáadott értéke 2021 harmadik negyedévre közel 20 százalékpontot fejlődött a koronavírus előtti állapotokhoz képest. Ez az érték messze meghaladja a hazai és EU-s összágazati növekedést, amelyek gyakorlatilag stagnáltak ugyanebben az időszakban. Emellett a szektor növekedése messze meghaladja az EU összesített informatikai hozzáadottérték-növekedését is, ami 8 százalék körül volt a koronavírus ideje alatt. Szintén látványos a szektor alkalmazotti létszámának növekedése, amely ugyancsak 20 százalékpontos növekedést produkált, ezzel messze meghaladva az összeágazati és EU-s ICT létszámadatokat.

Forrás: Eurostat

Forrás: Eurostat

A szektor sikerének természetesen vannak könnyen magyarázható okai is, mint a vállalati digitalizációra irányuló megrendelések növekedése, illetve a szektor operatív alkalmazkodóképessége a távoli munkavégzéshez. Ugyanakkor az adatokból az is látszik, hogy a fejlődés nem egyenletesen oszlott el az ágazat szereplői között. A sokkhatás alatt azok a vállalkozások tudtak gyorsabban alkalmazkodni az új körülményekhez, amelyek diverz termék- és ügyfélportfólióval rendelkeztek, gyorsan találtak új partnereket, és a meglévő partnereik monitoringját és minősítését és megfelelően elvégezték. Az Opten céginformációs szolgáltatásai nagyban megkönnyítették és könnyítik meg a jövőben is a vállalkozások üzletfejlesztését, hiszen az olyan szolgáltatások, mint a Piactérkép, Partnerfigyelő, vagy Cégelemzés, pont ilyen üzleti folyamatok támogatására szolgálnak.

A hazai körülményekhez alkalmazkodáson kívül a szektor exporttevékenységének fejlődése is nagyban hozzájárult a terület növekedéséhez. A távoli munkavégzés széleskörű elterjedése csökkentette a belépési korlátokat az új, nemzetközi piacokon, és ezt a vállalkozások egy része ki is használta. A hazai vállalkozások nemzetközi piacra lépését 2020-tól az Opten EU nemzetközi céginformációs szolgáltatás is segíti, amely nemzetközi marketinglisták előállítására specializálódott megoldás. Az Opten EU funkcionalitásának segítségével még egy lépéssel közelebb kerülhetnek a hazai vállalkozások exporttevékenységük bővítéséhez. Nemzetközi partnerekkel pedig nemcsak pénzügyi eredmények javíthatók, de az ügyfelek ilyen típusú diverzifikációjával a vállalkozások stabilitása is jelentősen növelhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.