Hirdetés
. Hirdetés

Óriási büntetést kapott az Alza.hu

|

A webáruzház és cseh anyavállalata 892 millió forintot fizethet a Black Friday akciók tisztességtelen reklámozása miatt.

Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal az Alza.hu webáruház által két évben, 2018-ban és 2019-ben meghirdetett Black Friday akciókat vizsgálta. A cég reklámjaiban az Amerikából szép lassan átvett ősz végi "vásárlási ünnepre" szokás szerint kifejezetten nagy, akár 80 százalékos kedvezményeket ígért, de a GVH szerint nem épp etikusan és valósághűen.

Hirdetés

Nem az és nem annyiért

Az MTI információi szerint a legfőbb probléma mindkét vizsgált évben az volt, hogy ez a legnagyobb kedvezmény nem pontosan azokra a termékekre vonatkozott, amelyekre a reklámkampányban hivatkoztak, és nem is azokhoz hasonlókra. Ezáltal ezek a hirdetések megtévesztőnek bizonyultak.

A GVH azért szabta ki a kiemelten magas, 892 millió forintos bírságot, hogy ezzel a többi webáruház felé is példát statuáljon és visszaszorítsa a Black Friday, valamint egyéb akciós időszakok során alkalmazott gyakorlatot, amelyben trükkös megfogalmazásokkal, megtévesztő állításokkal próbálják vásárlásra biztatni a közönséget.

Vedd meg gyorsan!

Nem ez az első GVH-vizsgálat az Alza.hu Kft.-vel és az Alza.cz a.s.-szel szemben: a versenyfelügyelet május óta agresszív értékesítési módszerek gyanújával nyomoz. Akkori közleményük szerint az Alza.hu már 2015 májusa óta olyan megoldásokat alkalmaz, amelyek befolyásolják a vásárlói magatartást, és igyekeznek sürgetéssel döntést kierőszakolni a termékek iránt érdeklődőkből. Ilyen például, amikor a webáruház egy áru aloldalán olyan üzeneteket jelenít meg, hogy "rajtad kívül még x érdeklődő nézi ugyanezt a terméket", vagy "már csak x darab maradt ezen az áron".

Ebben az ügyben az a veszélyes a GVH szerint, hogy a pszichés nyomásgyakorlással korlátozzák a vásárló döntési lehetőségeit, például azt, hogy körültekintően tájékozódjon a termék tulajdonságairól és egyéb körülményekről (többek között a versenytársak árairól vagy felhasználói véleményekről), ezáltal sérül a választási szabadsága és olyan döntést hozhat, amerre normál esetben talán nem szánta volna rá magát. Ebben az ügyben viszont még nincs döntés, tehát a fenti jogsértések még nincsenek kimondva.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.