Hirdetés
. Hirdetés

Ősszel elfelejthetjük a villanykörtét

|

A hagyományos izzók kivonása szeptember elsejével kezdődik.

Hirdetés

A hagyományos izzók kivonásával az energiafelhasználás és a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkenését várják. A Philips számításai szerint például az otthoni világítás energiahatékonyra cserélésével Európában évente 10 milliárd euró energiaköltség takarítható meg, illetve 25 millió tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátás érhető el.

Ahhoz azonban, hogy az új rendelkezésnek megfelelő energiatakarékos technológiákra történő váltás gördülékeny legyen, meg kell ismertetni a vásárlókkal a legújabb alternatív megoldásokat.

A cégek az olyan megoldásokkal, mint a LED, a halogén és a csúcsminőségű kompaktfénycsövek (CFLi), nem csak a rendelkezéseknek felelnek majd meg, hanem komoly megtakarításokat is elérhetnek, költségeik csökkentésével másra fordíthatják az eddig világításra pazarolt összegeket.

Energiahatékony lehetőségek
A Philips előzetes vizsgálatai szerint például egy átlagos hotel egy egyszerű, energiahatékony világítástechnikai rendszerfejlesztéssel évente körülbelül 40 eurót takaríthat meg szobánként, s amellyel a széndioxid-kibocsátás 42,5 tonnával csökkenthető, illetve 22 500 fa is megóvható. A nagyfogyasztású bevásárlóközpontok, raktárak, gyárak akár milliókat is megtakaríthatnak évente csupán a hatékonyabb világító testek bevezetésével.

LED
- Ma már a LED termékek széles skáláját kínálják üzleti és otthoni fogyasztók számára. A legmodernebb megoldás ezek közül is a MasterLed, amely egy ultrahatékony, teljesen fényszabályozható LED lámpa, amely alkalmas a hagyományos izzók közvetlen cseréjére, és használatával akár 80% energia-megtakarítás is elérhető, míg élettartama 45 000 óra. A lámpa meleg vagy hideg fehér fénnyel kapható. A MasterLed termékcsaládnak vannak kimondottan "kiemelésre", illetve "hangsúlyozásra" használható tagjai is szpot változatban, amelyek tökéletesen illeszkednek az éjjel-nappal használatos applikációkba, például hotelek esetében vagy folyosókon, ahol maximális és állandó teljesítmény szükséges.

Kompakt fénycső - Az elmúlt néhány évben az energiahatékony világítástechnikai megoldások teljesítménye lényegesen megnövekedett. A hagyományos, első generációs energiahatékony lámpák nem hasonlíthatók össze a jelenlegi megoldásokkal. Például a Master PLE, a Master PLE Ambience és a Master PLE Globe típusok már az új megnövelt teljesítményt és fényminőséget biztosítják.

Ezen felül a ma már léteznek dimmelhető - fényerőszabályozós - energiatakarékos megoldások is, amelyek lehetőséget adnak a megvilágítás hatékony szabályozására is. Végül, de nem utolsó sorban, a legújabb generációs energiatakarékos lámpák alakja és formája is továbbfejlesztésre került, így azok csereszabatosak, tehát egy az egyben cserélhetők bármilyen lámpatestben.

masterledhi-res.jpg


Halogén - A világítástechnikai kínálat  leghatékonyabb megoldásai a halogén fényforrások. Pl. a Philips EcoClassic és a MasterClassic termékcsalád tagjai igen széles körben alkalmazhatók mind irodákban, mind az otthonokban.  Ezeket a lámpákat úgy alkották meg, hogy miközben a legjobb fényminőséget biztosítják, így hangulat és környezet kialakítására alkalmasak, addig akár 50% energia-megtakarítás is elérhető használatukkal. Ezek között is találunk már dimmelhetőket, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy a megvilágítás szintjét a kívánt hangulathoz igazíthassák.

A jó világítástechnikai tervezés jelentősége

A Philips szerint, ha figyelembe vesszük az eszközöket, és az olyan energiahatékony világítástechnikai technológiák mint a LED, a kompakt fénycső és a halogén sajátos tulajdonságait, akkor már lehetőség van arra, hogy a hagyományos fényforrások fényminőségével azonos szintű megvilágítást kapjunk kevesebb energia fogyasztásával.

Ennek ellenére nem nélkülözhető a gondos tervezés és a szakszerű kivitelezés, hiszen mind a munkahelyeken, mind otthonainkban nagyon fontos, hogy elegendő fényerősségű és színhatású megvilágítás. A szakértők szerint munkánk hatékonyságát, hangulatunkat is jelentősen befolyásolják a fényviszonyok és színek. A megszokott világítási megoldások leváltása így lehetőséget ad munkahelyek fényviszonyainak megújításra is.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.