Hirdetés
. Hirdetés

Osztódással szaporodik az IBM

|

2021 végére két vállalat lesz az IBM-ből, a menedzselt infrastruktúra üzletágat szervezik ki, nevet pedig januárban kaphat. A továbbra is IBM néven futó vállalat eközben a hibrid felhőre és MI-re fókuszál.

Hirdetés

Nagy bejelentéssel készült az IBM, nagyjából olyan horderejűvel, mint amikor annak idején a teljes PC-s üzletágát eladta a Lenovónak. A mostani tervek sem kisebb léptékűek, a jelenlegi monstrum egyik üzletága ugyanis teljesen új vállalattá alakul. Bár a közlemény arról szól, hogy az egyelőre NewCo "munkanéven" emlegetett új cég és az IBM már két piacvezető vállalat lesz egy helyett, alapvetően annyi történik, hogy a gyengébb profitot hozó, most még a Global Technology Services alá tartozó menedzselt infrastruktúra üzletágat szervezik ki, míg az anyavállalat összébb ránthatja a valóban jövedelmező területeket.

Hirdetés

A NewCo helyett előreláthatóan januárban kap végleges nevet a frissen alakuló cég, amely az első közlemény alapján teljes mértékben alanyi jogon működik majd az informatikai infrastruktúra modernizációját, működési hatékonyságot és cash flow generálást és szerviztevékenységet is beleértve.

Az IBM viszont közben tovább dolgozik egy hatékonyabb portfólión - többek között a hibrid felhőre, a mesterséges intelligenciára, valamint a felhő alapú megoldásokra és a Red Hatre fókuszál. A közlemény a hibrid felhőt és az MI-t külön is kiemeli, mint a jövő fontos területeit, amelyek jelenleg "Billió dolláros piaci lehetőséget" jelentenek. A két új egység súlyát nagyjából jelezheti a 2020. június 30-i bevételi adatok alapján becsült arány, a továbbra is IBM-nél maradó üzletágak ezek szerint 59 milliárd dollárt termelhetnek, míg a NewCo számára 19 milliárdos szintet lőttek be.

Azt pontosan nem részletezték még a bejelentésben, hogy pontosan milyen tulajdoni és "beleszólási" szinten foglalkozik majd a NewCo-val az IBM, csupán a fent említett önálló működést emelték ki. Az IBM pénzügyi vezetője, James Kavanaugh szerint az idei év utolsó hónapjaiban szilárdul majd meg a friss vállalat vezetői struktúrája is. A 2021 végéig teljesen különváló céggel kapcsolatban annyi hangzott el, hogy az IBM és a NewCo továbbra is "erős stratégiai partnerségben" dolgozik majd. A különváló egységben 90 ezer alkalmazott dolgozik majd, és 115 ország közel 4600 nagyvállalati ügyfelét látják el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.