Hirdetés
. Hirdetés

P2P nagyhatalom - terjeszkedik a BitTorrent

|

A múlt héten a BitTorrent megszerezte a ľTorrentet, egy másik, a BitTorrent szoftverprotokollját használó népszerű fájlcserélő alkalmazást, így felhasználóinak tábora 135 millióra nőhet.

Hirdetés

A BitTorrent már a múlt hónapban megállapodást kötött több televíziós és filmes szolgáltatóval, így a News Corp. érdekeltségébe tartozó 20th Century Fox és a Viacomhoz tartozó MTV Networks stúdiókkal. Az akvizícióval a BitTorrent most újabb lépést tett célja felé, vagyis hogy egyre jelentősebb tényező legyen a legális online tartalmak piacán, sőt, a P2P mezőny alapvető kliensmegoldásává váljon.

Az összeolvadás részeként a BitTorrent saját szoftvere átveszi a ľTorrent optimalizálási és egyéb lehetőségeit, mint ahogy reményei szerint maga mögé állítja a ľTorrent felhasználóinak népes táborát is. A vállalat becslései szerint ezzel a BitTorrent felhasználóinak száma 135 millióra növekszik majd. A megállapodás pénzügyi részletei egyelőre nem nyilvánosak.

Mindez annál jelentősebb esemény a cég számára, mivel korábban beharangozott online üzletének beindulását egyelőre kénytelen volt elnapolni, ezzel pedig a rivális, torrent alapú kliensek - például a ľTorrent, a Mainline vagy az Azureus - népszerűsége az ő rovásukra kezdett emelkedni. A 28 millió dolláros kockázati tőkefinanszírozás és a különféle kiadókkal való, 15 és 25 millió dollár közötti értéken becsült megegyezések után a San Franciscó-i BitTorrent most úgy látszik, határozott irányvonal mentén indult tovább, és lassan valóban megkerülhetetlenné válik az online (videó)tartalmak üzletében.

A ľTorrent felhasználók nem fogadták kitörő örömmel a hírt. A program oldalának fórumán zömében méltatlankodó bejegyzéseket olvasni a felvásárlásról. Nem csoda, lévén a teljes egészében ingyenes, ugyanakkor sokoldalú - a program bétája még arra is lehetőséget ad, hogy távolról, az interneten keresztül bejelentkezve arra a gépre, melyen fut úgy kezeljük a ľTorrent klienst, mintha ott ülnék a gépünk előtt - és mindössze néhány száz kilobájtos kedvencüket féltik az új tulajdonostól. Hogy félelmük indokolt-e vagy sem, azt jelen pillanatban lehetetlen eldönteni, de sajnos több példát tudunk mondani arra, hogy egy nagyon hasznos program az új tulajdonos kezei közt elveszítette minden előnyét, mint az ellenkezőjére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.