Hirdetés
. Hirdetés

Peremcentrikus hálózat

|

Vállalati szoftverek széles palettáját fogja tanúsítani és futtatni EdgeLine konvergens infrastruktúra-rendszerein, jelentette be a HPE Las Vegasban megrendezett Discover 2018 konferenciáján. Az adatközpontok nagyvállalati szintű IT-képességei ezzel valóban kiterjednek a hálózat peremére.

Hirdetés

Minden változtatás nélkül ugyanazokat az alkalmazásokat futtathatják majd a vállalatok a peremhálózaton is, mint az adatközpontban és a felhőben, ezért sokkal hatékonyabban és eredményesebben aknázhatják ki a távoli és elosztott környezetekben - például gyártelepeken, olajfúró állomásokon és közműhálózatokon - keletkező hatalmas adatmennyiséget, mondták a Hewlett Packard Enterprise (HPE) vezetői. A június második felében megtartott konferencián debütáltak az EdgeLine Converged Edge Systems termékcsalád új tagjai is, azt követően, hogy Antonio Neri, a HPE vezérigazgatója bejelentette, a gyártó a következő négy évben 4 milliárd dollárt fordít az intelligens peremhálózati megoldások fejlesztésére.

Hirdetés

A digitális vállalat új középpontja
A Gartner előrejelzése (Top 10 Strategic Technology Trends for 2018: Cloud to the Edge) szerint az üzlet digitális átalakulásával 2022-ben a vállalatok adatvagyonuk 75 százalékát már a hagyományos adatközpontokon és a felhőben futó rendszereiken kívül, a peremhálózatban fogják rögzíteni és feldolgozni. Idén ez az arány még a 10 százalékot sem éri el, ezért a terület robbanásszerű növekedés elé néz.

Hogy valóban kinyerhessék és az üzlet javára fordíthassák az adatokban rejlő értékes információt, a fejleményeket valós időben észlelhessék és megválaszolhassák, oda kell vinniük alkalmazásaikat, ahol az adatok keletkeznek - a peremhálózatokba. A HPE strapabíró, kompakt EdgeLine rendszerei erre adnak lehetőséget, mivel az olyan szoftverszállítók, mint a Citrix, a GE Digital, a Microsoft, a PTC, az SAP és a SparkCognition alkalmazásai minden változtatás nélkül, tanúsítottan ugyanúgy futnak rajtuk, mint az adatközpontokban és a felhőplatformokon. Kettős előny származik ebből a HPE szerint. Egyrészt gyorsabban és hatékonyabban rögzíthetik és dolgozhatják fel a vállalatok a gyártási környezetben keletkező adatáradatot a valós idejű válaszadáshoz, másrészt egyszerűbben és könnyebben felügyelhetik hibrid IT-környezetüket, mivel ugyanazt a szoftvert használhatják alkalmazásaik menedzselésére az adatközpontban, a felhőben és a peremhálózatban is.

- Mindinkább a peremhálózat kerül a digitális vállalat középpontjába, ahol a dolgok, a gépek és az emberek masszív adatmennyiséget generálnak, elemeznek és hoznak döntéseket, tesznek lépéseket az így nyert információk alapján - mondta Tom Bradicich, a HPE IoT és Converged Edge Systems megoldásokért felelő alelnöke. - Most bejelentett megoldásainkkal a szervezetek az adatközpontok nagyvállalati szintű IT-képességeit és szolgáltatásait a felhőn át a peremhálózatokra is kiterjeszthetik, csökkentve az informatikai környezet működtetésének költségeit, felgyorsítva a betekintés folyamatát, egyúttal erősítve a vezérlést és az ellenőrzést a szervezet és a beszállítói lánc egészében.

Kettő az egyben infrastruktúra
A HPE EdgeLine Converged Edge Systems termékcsaládjának Las Vegasban bemutatott két új modellje, az Intel Xeon processzorokra épülő EL1000 és EL4000 készülék a feldolgozási kapacitás mellett beépített tárolót és a különböző forrásokból - például az érzékelőkről, a dolgok internetéről - érkező adatok rögzítésére szolgáló technológiát is tartalmaz, mégpedig olyan strapabíró házban, amelyet felhasználóik közvetlenül a gyárcsarnokba, a vasúti kocsikra vagy a szélerőművekre telepíthetnek.

EdgeLine peremhálózati rendszereiben a HPE ezzel a - szerszámgépeket és gyártósorokat, szivattyúkat, hűtő- és fűtőrendszereket - vezérlő műveleti (operatív) technológiát az informatikai technológiával integrálja. Az EdgeLine rendszereken a gyártó iLO keretrendszere fut, így azok távolról, például az adatközpontból a HPE menedzsmentszoftverével felügyelhetők.

A Discover 2018 konferencián mutatkozott be a HPE EdgeLine Extended Storage Adapter kiegészítő készlet is, amellyel akár 48 terabájt szoftveralapú tárolómegoldással bővíthetőek az EdgeLine peremhálózati konvergens infrastruktúra-eszközök. Olyan adat- és tárolásigényes használati esetekben jöhet különösen jól ez az extra kapacitás, amelyekben mesterséges intelligenciára, videóanalitikára épülő vagy más, nagy adatbázisokat használó alkalmazásokat futtatnak a peremhálózatokon. A szoftveralapú tárolómegoldást szintén ipari szabványos eszközökkel - például Microsoft Storage Spaces, HPE StoreVirtual VSA vagy VMware vSAN megoldással - menedzselhetik.

- Valószínűleg a HPE az egyedüli gyártó jelenleg, amely a műveleti technológia rendszereit, hálózatait és eszközeit ilyen közvetlen módon támogatja, mert más szállítók jellemzően valamilyen átjárót vagy protokoll-átalakítást is beiktatnak, amely valahol másutt, külön hardveren fut - mondta testvérlapunknak, az amerikai NetworkWorldnek Peter Havart-Simkin, a Gartner IoT-kutatásainak vezetője. - Az EdgeLine abban tér el más megoldásoktól, hogy valóban támogatja mind a műveleti, mind az informatikai technológiát.

Bevett gyakorlat, hogy a szoftverszállítók üzleti alkalmazásaik módosított és gyakran konténerezett verzióját kínálják peremhálózati eszközökhöz, de ezeknek a teljes értékű működéshez felhőkapcsolatra is szükségük van, tette hozzá a kutatásvezető. Nagy előrelépést jelent ezért a vállalatoknak, hogy a HPE peremhálózati rendszerein olyan távoli helyszíneken is teljes funkcionalitású alkalmazásokat futtathatnak, mint az olajfúró tornyok, bányák vagy gyártelepek.

A HPE Edgeline Converged Edge Systems termékcsalád új tagjai már világszerte kaphatók, míg az Edgeline Extended Storage Adapter készlet szállítása 2018 szeptemberében indul.

Las Vegasban jelentette be továbbá a HPE GreenLake Hybrid Cloud felhőalapú, automatizált menedzsmentmegoldását, amellyel a vállalatok könnyebben felügyelhetik és optimalizálhatják a magán- és a nyilvános felhőben használt erőforrásaikat. A felhasználók ebben az új modellben az igény szerint kiválasztott hibrid környezetekre nézve beállíthatják a kiberbiztonság és a törvényi megfelelés fenntartásához szükséges szabályokat és folyamatokat, valamint a költségkorlátokat, amelyeket nem kívánnak túllépni a szolgáltatási díjak fizetésekor, és a GreenLake Hybrid Cloud ennek megfelelően, automatikusan felügyelni fogja házon belül és azon kívül működő felhőiket.

SZOFTVERALAPÚ FIÓKIRODA
Software-Defined Branch (SD-Branch) néven a HPE-hez tartozó Aruba is új megoldást jelentett be a Discover 2018 konferencián, amellyel a vállalatok távoli telephelyeiken működő hálózataikat korszerűsíthetik a felhő, az IoT és a mobilitás követelményeinek megfelelően. A megoldás az Aruba új Branch Gateway átjáróit az Aruba Central felhőmenedzsment-platformjával integrálja, így segítségével olyan, nagy kiterjedésű szoftveralapú hálózatok építhetők, amelyekben a vezetékes és vezeték nélküli technológiák intelligens szabályozással találkoznak. A HPE szerint a hálózati adminisztrátorok így könnyebben növelhetik az alkalmazások rendelkezésre állását, teljesítményét és biztonságát, miközben jelentősen csökkenthetik a felügyelet időigényét és az üzemeltetés költségeit - az egész hálózat beruházási ráfordításaival együtt, mivel az elosztott környezetek telepítése és méretezése is gördülékenyebb lesz. Meglévő Aruba hozzáférési pontjaik és kapcsolók lecserélése nélkül lehet beépíteni a hálózatokba az SD-WAN-képességeket, az SD-Branch megoldásra ugyanis - amelynek szállítását a HPE még július folyamán megkezdi - az Aruba Central részeként fizethetnek elő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.