Hirdetés
. Hirdetés

Philips Semiconductors - Senki többet? Harmadszor!

|

A Philips Electronics 8,3 milliárd euróért (10,6 milliárd dollár) némiképp szokatlan módon, aukción értékesítette félvezetőipari részlegét. A bevallottan kemény licitálást magántőke-befektetői csoportok nyerték meg.

Hirdetés

A Philips tegnapi közleménye szerint Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), a Silver Lake Partners és az AlpInvest Partners alkotja azt a - nyugdíj és befektetési alapokra épülő - magántőke-befektetői csoportot, mely végül az aukció győztese lett. Az elektronikai óriás 19,9 százalékban Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója, a Philips Semiconductors tulajdonosa maradt. Az üzleti lépés újabb jele a chipgyártók világszerte zajló széleskörű konszolidásciós törekvéseinek.

A múlt hónapban az Intel 600 millió dollárért szabadult meg kommunikációs és beágyazott processzor üzletágától Marvell Technology csoport javára. A döntés indoklásában az üzletág tartós veszteségtermelése és versenytársak hirtelen előretörése szerepelt. Szintén ebben az évben vásárolta ki a PMC-Sierra az Agilent Technologies félvezetőgyártó részlegét 425 millióért; itt a KKR és a Silver Lake Partners már korábban is megjelent, és lecsapott az Agilent processzor üzletágára. Európa második legnagyobb chipgyártója, az Infineon Technologies a tőzsdén szeretne megszabadulni memóriagyártó egységétől, a Qimondától.

A Philips döntésének hátterében egyrészt a félvezetőgyártás ciklikus üzleti ingadozása áll Ez számos más DRAM (dynamic RAM) gyártót is az őrületbe kergetett az elmúlt években, köztük az Infineont. A lapkák eladása év közben is többször hullámhegyre és hullámvölgybe kerül, ráadásul 2-3 évente olyan erős hiány köszönt be a chipek piacán, hogy a gyártók egymást hegyén-hátán kezdik építeni az újabb és újabb gyártóegységeket. Ez persze idővel túlkínálathoz és drasztikus árzuhanáshoz vezet.

A cég döntésének másik fontos indoka, hogy a Philips szerint a félvezetőgyártó üzletág sokkal jobban boldogulhat önállóan, a vállalat részeként ugyanis nem könnyű dolog a chipeket az anyacég riválisai számára értékesíteni. Két éve a Motorola hasonló megfontolások alapján az ellenőrző részvénypakett eladásával önállósította chipgyártó részlegét, a Freescale Semiconductort. A Nokia például az átalakítás előtt egy árva lapkát sem lett volna hajlandó vásárolni fő konkurensének félvezetőgyártó részlegétől, az önálló Freescale Semiconductorral való esetleges megegyezést viszont már nem utasíthatja el.

A Philips Semiconductors világszerte mintegy 37 000 alkalmazottat foglalkoztat, tavaly 4,62 milliárd, a megelőző évben 4,49 milliárd dollár értékű eladással büszkélkedhetett. Fő működési területe a mobil- és hálózati kommunikáció, a fogyasztói elektronikai cikkek, a digitális kijelzők, a kapcsolat nélküli fizetési eljárások és az autós szórakoztató cikkek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.