Hirdetés
. Hirdetés

Piacvesztés a túlzott népszerűség miatt?

|

A PC-k iránti felfokozott kereslet lehet, hogy kifog az Intelen: ha chipkészleteiben hiány lép fel, az a rivális AMD karjaiba hajtja az ügyfeleket.

Hirdetés

Még júliusban mindkét processzorgyártó óriás, az Intel és az AMD is árcsökkentéseket hajtott végre, a megrendelések ugrásszerű növekedése azonban igen megterhelte az alkatrészgyártókat. Az iskolakezdés hagyományosan erős időszak a PC-eladások területén, de úgy látszik, idén a kereslet felfutásának mértéke mégis készületlenül érte az illetékeseket.

A világ legnagyobb alaplapgyártója, az Asustek részéről Sunny Han marketingigazgató úgy nyilatkozott, hogy a probléma főleg a 965-ös chipkészleteket érinti. Az Asustek az alaplapok globális piacának 40 százalékát tudhatja maga mögött, ígyhát igen jó rálátással rendelkezik a számítástechnikai iparra és annak alkatrészellátására.

A Gigabyte, egy másik tajvani alaplapgyártó is a G965 chipkészletet nevezte meg a bajok forrásaként, mivel jelenleg ezzel szerelik a legtöbb asztali PC-t. Az Intel a 965 chipset-családot még június folyamán mutatta be, a Q965-ös, a G965-ös és a P965-ös változatban is az új Core 2 Duo processzorok dolgoznak.

Tavaly az Intel egyszer már hasonló helyzetbe került, az akadozó szállítás pedig az AMD malmára hajtotta a vizet. A chipkészletek a processzor és más, a géphez tartozó chipek közötti adatáramlást ellenőrzik, és speciálisan egy bizonyos mikroprocesszor számára készítik őket. Az Intel és az AMD rendszerei között nincsen semmiféle kompatibilitás, így ha az Intel egységeihez nem kapható megfelelő chipkészlet, a PC-gyártók kénytelenek az AMD chipkészleteit és processzorait használni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.