Hirdetés
. Hirdetés

Programozni bárki tud!

|

Valóban így lenne? Természetesen igen. Azok a gyerekek már biztosan tudják ezt, akik elmentek a VISZ júliusi Programozó Táborába.

Hirdetés

Sajnos az általános iskolákból teljesen hiányzik a programozás oktatása. Ezen az alapvető hiányon próbál segíteni a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ); idén nyáron Programozó Tábort szerveztek. A Műegyetemen tartott júliusi játékos kurzus első hetében a 8-12 éves korosztály tanult a Kodu, a Scratch és a Lego programozásról, majd a 13 éven felüliek kaptak betekintést a mobilprogramozásba (Scratch, Java, Android). A gyerekeket a Training 360 Kft. és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar munkatársai oktatták.

Hirdetés

Mivel a VISZ képviseli az informatikai rendszereket és szolgáltatásokat vásárló szervezetek érdekeit, továbbá tevékeny szerepet vállal az informatikai szektor szereplői közti érdekegyeztetésben, kiemelt feladatának tekinti az utódképzést is. Szakértői folyamatosan tartanak órákat az egyetemeken, nagyvállalati IT-igazgatók mutatják be saját informatikai rendszereiket, így a hallgatók betekintést nyerhetnek a valós informatikai életbe. Minden év szeptemberében kiírják az Év Informatikai Oktatójának járó pályázatot, amelyre minden olyan felsőoktatási intézmény pályázhat, amelyen informatikai képzés folyik. Az utódképzés sorába illeszkedik az idén első alkalommal megrendezett Programozó Tábor, ahol a legkisebbek játékos formában ismerkedhetnek a programozással.Játszva tanultak a srácok
Természetesen egy kisgyerek nem is sejti, hogy képes lehet programozni. Van benne némi érdeklődés, de el sem tudja képzelni, hogy algoritmusokat készíthet. A VISZ kurzusán olyan tananyagot és módszereket alkalmaztak, amivel a gyerekek játszva tanulhatták meg a programozás alapjait, megszerethették a "kódírást", s rögtön használni is tudták a megszerzett tudást.

A tábor résztvevői olyan gyakorlati feladatokat kaptak, amelyek közel állnak a világukhoz, amelyekkel könnyen elsajátíthatták az algoritmikus gondolkodás alapjait. Olyan feladatokat, amelyek segítségével megtanultak logikusan gondolkodni, miközben észre sem vették, hogy a programozáshoz nélkülözhetetlen tudáshoz jutottak. Ráadásul mindezt olyan tematika szerint, hogy már az első órán elkészíthették életük első programját.


Oktatói és szülői vélemények
A Programozó Tábor szervezői, oktatói nagyon fontosnak tartották, hogy teret adjanak a kreativitásnak. A gyerekek "kódírás" közben alkothattak, azzal foglalkozhattak, amit igazán szívesen csinálnak. Néhány vélemény a kurzust követően:

- Ha a programozás - megfelelő gyakorlati tapasztalatokkal - bekerülne az általános iskolák tanrendjébe, a gyerekek sokkal gyorsabban haladnának.

- A fiam sokat tanult és egyben kiválóan szórakozott. A Legorobot-programozás különösen jó ötletnek bizonyult.

- A fiam minden modult élvezett, elmondása szerint könnyen érthető és szemléletes volt az oktatás és a gyakorlás is. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is foglalkozik majd a témával.

- Csak felsőfokon tudok nyilatkozni. Gyerekeink már az első nap úgy jöttek haza, hogy fantasztikusan érezték magukat.

- Mind a tartalommal, mind az oktatás minőségével elégedettek vagyunk.

- A kis csoportlétszám, valamint a korban és informatikai előképzettségben vegyes csapat ellenére is sikerült színes programot összeállítani. Valamennyi résztvevő megtalálhatta azt, ami felkeltette az érdeklődését. Az egy hét elegendő volt ahhoz, hogy a gyerekek lássák, mit is jelent az informatikai szakma - ahhoz képest, amit esetleg eddig gondoltak róla.

- Nagyon elégedettek vagyunk a táborral, a szervezéssel és a lebonyolítással is.

- Lányom minden este áradozott, hogy mi mindent tanult, mi mindent csináltak. Sikerült felkelteniük az érdeklődését az informatika iránt, amit eddig próbáltam visszafogni...

- Jó volt a tematika, ahogy az egyszerűtől az összetett feladatokig eljutottak a gyerekek. Sikerült megtalálni a megfelelő egyensúlyt.

- Pont annyit és olyan szinten tanítottak, ami még nem riasztotta el a gyereket, sőt ösztönözte.

- Remélem, jövőre is lesz ilyen tábor, esetleg újabb, esetleg szűkebb korcsoportoknak is.

Hamarosan újabb tábor
Jó hír, hogy nem kell jövő nyárig várni a következő táborra. A tervek szerint hamarosan következik a folytatás. További információ: Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége, www.mvisz.hu.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.