Hirdetés
. Hirdetés

Promóanyagok máról holnapra

|

A digitális dokumentumtárolás és -feldolgozás elterjedésével az irodai nyomtatóhasználatot vissza tudjuk szorítani, az innovatív POS-anyagok és egyedi ajándéktárgyak gyártásához azonban továbbra is nélkülözhetetlen a nyomtatás.

Hirdetés

A cégek életében gyakran van szükség ilyen és hasonló marketingkommunikációs anyagokra, ezeket azonban eddig többnyire csak nagy példányszámban és időigényes nyomdai eljárásokkal lehetett költséghatékonyan elkészíteni. Talán hihetetlennek tűnik, de mostantól akár egy irodai méretű nyomtatóval is megoldható mindez, legyen szó bármilyen színről és alapanyagról, a ruházati termékektől a matricákon át egészen a hűtőmágnesig, telefontokig vagy éppen emlékplakettig.

Főleg a kis- és középvállalkozásoknál merül fel időnként az igény egy-egy promóciós termék vagy kommunikációs anyag gyártására rövid átfutási idővel, ugyanakkor kiváló minőségben és alacsony áron. Ilyenkor nincs lehetőség kivárni a nyomdai gyártási folyamatot, illetve nagy tételben rendelni csak azért, hogy csökkenjen az egységár. Egyes lézernyomtatókkal ugyan egy ideje már meg lehet oldani a gyors emblémázást, de kizárólag fehér, illetve világos felületek esetén. Az eredeti elképzelésekből és dizájntervekből azonban semelyik cég nem szívesen ad lejjebb.

A fehér az új fekete

Mostanra az utolsó akadály is elhárult a kreatív kivitelezésű digitális nyomatok előtt, a titok nyitja pedig a lézernyomtatásban, azon belül is a fehér szín előállítására képes nyomtatókban rejlik. Az innovatív, fehértoneres nyomtatókkal darabszámtól függetlenül kiváló minőségben és egyszerűen lehet különféle grafikai mintákat készíteni színes alapanyagra. De miért is van szükség a fehér színre?

Sötét színű anyagok emblémázásakor a hordozó és a grafika színei összeadódnak, ami színtorzulást okoz, ezért minden esetben szükség van egy fehér alapra, amely a teljes kép alá kerül, kivéve a fekete színű területeket. Ezenkívül a fehér festék segítségével egy tökéletesen fedő fehér réteg állítható elő a kifejezetten fehér színű grafikai elemek nyomásához.

Átvitt értelemben

A fehértoneres készülékeket kifejezetten transzfernyomtatáshoz fejlesztették ki. Ez azt jelenti, hogy a képet először egy úgynevezett transzferpapírra kell kinyomtatni, majd hőprés segítségével felvinni a kívánt felületre. A grafika a végleges termékre tehát egy köztes hordozó alkalmazásával kerül át, ezáltal olyan termékek is dekorálhatók, amelyek méretüknél vagy anyaguknál fogva direkt módon nem nyomtathatók.

A készülékek elsőként a cián, magenta és sárga színeket viszik fel a papírra, legvégül pedig a fehéret, a sorrend azonban megfordul, amikor a kép a transzferpapírról átkerül a végső termékre. A fekete a három alapszín keverésével jön létre. A gyors nyomtatási sebességnek és a rövid préselési időnek köszönhetően óránként mintegy 60-80 termék készíthető akár különböző grafikákkal.

Határ a csillagos ég

Az OKI C711WT A4 formátumú nyomtató, valamint A3-as verziója, a C920WT az első olyan készülékek a piacon, amelyek irodai méretű berendezésként, porfestékkel tudnak sötét felületekre is felvihető grafikát nyomtatni.

A nyomtatók segítségével gyártható egyedi termékek skálája szinte végtelen. Kemény alapanyagok, például karton, fa, kerámia, bőr, parafa, műanyag, fém, üveg, illetve mosást nem igénylő szövetek (például esernyő) éppúgy emblémázhatók, mint az alacsony hőtűrőképességű vagy nem sík felületű tárgyak, így többek között gyertyák, szappan, tányér, bögre vagy pohár. Színes textilekre a szitázás mellőzésével, vegyi anyagok használata nélkül lehet a mintát felvinni. Promóciós célból pedig még az emberi bőrre is készíthető ideiglenes tetoválás.

A készülékek előnyeit elsősorban grafikai stúdiók, kreatív műhelyek, póló- és ajándékkészítők, illetve megrendelőik tudják kihasználni, hiszen ezentúl házon belül, rövid határidővel gyárthatók személyre szabott termékek akár egy-egy példányban, színbeli korlátozás és induló költségek nélkül. Ráadásul az eddigi világos alapszínű papírok nyomtatása mellett színes kreatív papírok, fóliák vagy átlátszó kül- és beltéri matricák is teljes színtérben dekorálhatók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.