Hirdetés
. Hirdetés

Rekord az iTunes-on

|

Rekordmennyiségű, közel 20 millió zeneszámot töltöttek le az iTunes online zeneáruházból karácsony és újév között. Tavaly az egész évben 352 millió zenei állományt adott el az Apple webes zeneboltja, az idén pedig becslések szerint akár az egy milliárdot is megközelíthetik.

Hirdetés

A webes zeneáruházban 2005 utolsó hetében tapasztalható rekordforgalom főként annak köszönhető, hogy a karácsonyra kapott MP3 lejátszókat (főként iPodokat) azonnal ki is próbálták a felhasználók. Az egy hét alatt letöltött 20 millió dal természetesen rekordnak számít az iTunes történetében. Korábban a hét nap alatt letöltött legtöbb zeneszám 9,5 millió volt, ezt az elmúlt karácsony hetében sikerült elérni. A 20 millió eladott zenei állomány csaknem háromszorosa annak, amennyit egy éve vásároltak ugyanebben az időszakban.

Az egész évet tekintve 352 millió zeneszámot adtak el az online zeneáruházban, amely 147 százalékos növekedést jelent a 2004-es 142,6 millióhoz képest. Tavaly a karácsonyt követő héthez képest a következő időszakban 20 százalékkal csökkent a forgalom. Hasonló szintű csökkenés mellett az idén heti 16 millió letöltéssel lehet számolni, amely alapján a teljes piac akár 750 millió és egy milliárd letöltött zeneszám körül alakulhat.

A fájlcserélő hálózatokon keresztül letöltött zenei állományok mennyiségéhez képest ugyanakkor még mindig elhanyagolható ez a szám, hiszen becslések szerint hetente 250 millió zeneszámot töltöttek le ilyen rendszereken keresztül. Azonban a múlt év utolsó hetében a legális zeneletöltésben mutatkozó felfutás azt mutathatja, hogy változóban van a felhasználók felfogása a digitális zenéről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.