Hirdetés
. Hirdetés

Se vele, se nélküle - kifulladóban a DVD-verseny?

|

Úgy tűnik, máris holtpontra jutott a Blu-ray és a HD DVD technológia csak "formátumháborúként" emlegetett küzdelme. Lehet, hogy a kegyelemdöfést éppen a kereskedők adják majd meg az ellaposodó versengésnek.

Hirdetés

A Screen Digest elemzése szerint mind a vásárlókat, mind a kereskedőket összezavarta a Sony és a Toshiba az utóbbi időben agyonreklámozott versenyfutása, és egyszerűen hátat fordítanak az egész technológiának. A londoni kutatócég előrejelzése szerint az Egyesült Államokban, Európában és Japánban a 2010-ig jósolt 39 milliárd dollárból mindössze 11 milliárdot fordítanak majd a felhasználók a nagyfelbontású DVD-formátumokkal kapcsolatos beszerzésekre.

Ben Keen, a Screen Digest elemzője szerint az információdömping a bizonytalansággal kiegészülve a konkurens felek szándékával pont ellenkező hatást ért el, és mélypontra juttatta a fogyasztók étvágyát. Az új DVD-formátumok éppen akkor léptek színre, amikor a hagyományos DVD technológia ára zuhanni kezdett, és a felhasználók már széles körben megengedhették maguknak kedvenc mozifilmjeik és televíziós sorozataik begyűjtését. Összehasonlításképpen: a Samsung Blu-ray lejátszója körülbelül 1000, a Toshiba HD DVD lejátszója mintegy 500 dollárba kerül.

A Best Buy, a CompUSA és a többi kiskereskedelmi forgalmazó megrettent attól, hogy a kiélesedő versenyt egyre többen hasonlították a régi VHS-Betamax küzdelemhez. Nem feltételezik a kereslet emelkedését még a hagyományosan jól menő karácsonyi időszakra sem, és mivel semmi kedvük kockáztatni, mindenképpen kivárásra játszanak: nem hajlandóak állást foglalni addig, amíg az egyik technológia felül nem kerekedik.

A Screen Digest szerint a két formátum egymás mellett fog létezni addig, amíg meg nem születik az a költséghatékony megoldás, mely végre ötvözheti őket. A hollywoodi filmstúdiók ugyan már bejelentették, hogy a Universal kivételével Blu-ray formátumú filmeket fognak piacra dobni, ám ennek vélhetőleg az az oka, hogy a Blu-ray lejátszók valamivel hamarabb kerültek a piacra. HD DVD filmeket mindössze hárman ígérnek közülük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.