Hirdetés
. Hirdetés

Segítség a gének feltérképezéséhez

|

Az Oriana megoldásával elemzik Európa egyik legnagyobb emberi génbankjának adatait.

Hirdetés

Az üzleti alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó Oriana által kidolgozott megoldás olyan nem mindennapi adatbázisok folyamatoptimalizálására is alkalmas, mint például Magyarország legnagyobb emberi génbankja, ahol több mint 1000 család DNS adatainak a tárolása és elemzése volt a kihívás.

Az Európában egyedülálló, balatonfüredi génbankprojekt vezetője Dr. Korányi László professzor, belgyógyász és kutatóorvos, aki nemzetközi együttműködésben végez elismert kutatásokat az anyagcsere-eltérésekkel, elsősorban a diabétesszel és szövődményeivel kapcsolatosan. A dunántúli cukorbetegek hozzátartozóitól, felmenőitől és utódaitól már 1994 óta gyűjtik a DNS-mintákat, amelyeket megfelelően tartósítva egy mintatárban raktároznak el. A génbank elsődleges célja, hogy kimutathatók legyenek azok a géneltérések, amelyek - adott helyen és lakossági környezetben - a diabétesz kialakulásával vannak kapcsolatban. A kutatás most nemzetközi szinten folytatódik: egy svédországi intézettel, a malmői diabétesz központtal és annak vezetőjével, Leif Grooppal együttműködve a Botnia projekt keretében jelenleg azon dolgoznak, hogy a 2-es típusú diabétesszel társuló génhibákat azonosítsák.

"A génbankban összegyűjtött DNS minták orvosi-kutatási célokra történő felhasználása áttörést hozhat a diabétesz mellett további betegségek megelőzésében és gyógyításában is. A tudomány eddig ezeknek az adatoknak mindössze az 1 százalékát használta fel, ezért most az a célunk, hogy az elmúlt 20 évben összegyűjtött adatok elérhetővé váljanak a génvizsgálatokat végző hazai tudósok és egyetemek számára is" - mondta Dr. Korányi László professzor, aki egykor a malmöi Wallenberg Intézetben a diabétesz öröklődését kutató laboratórium vezetője volt.

Korányi professzor génbankprojektjének támogatásához az Oriana olyan üzleti alkalmazást fejlesztett, amelynek segítségével megbízhatóan tárolhatóak és bármikor lekérdezhetőek a DNS mintatár értékes adatai. Az adatok közti összefüggések egyszerű elemzése érdekében akár még családfák is felrajzolhatóak, amellyel rögtön látszanak a felmenők közötti öröklődési tendenciák. A rendszer által kezelt és anonim módon nyilvántartott nagy adathalmazokból levezetett eredmények és konklúziók számos, korábban nem ismert összefüggésre világítanak rá, támogatva ezzel az orvosi kutatómunka hatékonyságát.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.