Hirdetés
. Hirdetés

Válságban is sikeresek az internetbankok

|

A Privátbankár.hu 2008. március 24-én adta át az elismeréseket a Legjobb Lakossági Internetbank 2008 felmérés díjazottjainak.

Hirdetés

A hazai internetbankok története látványos sikertörténet. Az internetbankok annyira zökkenő- és problémamentesen fejlődtek az elmúlt évtizedben, hogy azt szinte észre sem vette senki. A tanulmány tárgya a siker elemzése, értékelése és kimondása a jelen válságos, sikerekben szűkölködő hazai környezetben.

Az internetbankok töretlen fejlődése nagyban hozzájárult a hazai internetes kultúra előrehaladásához. Kétmillió magyar internetbanki ügyfél a saját érdekei mentén sajátítja el az internet használatát, nem is elemi szinten. Az elektronikus banki szolgáltatások kiemelkedő jelentőségét jól jelzi, hogy az internetbanki vezetők becslése szerint ma már átlagban a tranzakciók kevesebb mint ötöde zajlik a bankfiókokban.

A felmérés során 9 lakossági bankot vizsgáltak rendkívüli alapossággal, amelyeket az ügyfélszám és a mérlegfőösszeg alapján választottak ki. A Legjobb Lakossági Internetbank 2008 díj esetében 7 szolgáltatáscsoportot jártak körül: a számlainformációval, az átutalásokkal, a betétműveletekkel, a befektetések kezelésével, a bankkártyákkal, a hitelekkel kapcsolatos szolgáltatások minősége mellett az extra szolgáltatások témakörét pontozták szigorú és bonyolult szempontrendszer alapján, emellett vizsgálták a biztonsági szempontokat is. Az internetbanki szolgáltatásokat nem demóváltozatban, hanem "élesben" tesztelték - úgy, ahogy azt az ügyfelek használják nap mint nap. Az értékelés során adott részpontszámok összegzéséből alakult ki a díjazás alapjául szolgáló sorrend.

A Privátbankár.hu kérdőíves felmérésben többek között arra kérte a 9 internetbanki üzletágvezetőt, hogy értékelje saját bankja és versenytársaik internetbanki szolgáltatását. Az ő értékelésükben és a Privátbankár szempontrendszere alapján kialakult sorrendben az első három helyezett teljesen egyezik. "Úgy véljük, ez igazolja, hogy az összehasonlító értékelés során megfelelő körültekintéssel és kellő szakmaisággal jártunk el" - mondta Korcsog Miklós. A Privátbankár.hu ügyvezető igazgatója hozzátette: köszönhetően az üzletág folyamatos és rohamos fejlődésének, a jelenlegi átfogó felmérés és tanulmány egy pillanatnyi helyzetképet ad az internetbankokról. „Ebben a versenyben nincsenek vesztesek, csak nyertesek" - fogalmazott.

A Közönségdíjas Internetbank 2008 díjat egy négy héten át tartó internetes szavazás eredménye alapján ítélték oda. Több mint 15 ezren töltötték ki a kérdőívet, a díj odaítélésekor ezek közül a szervezők azt a 13.419 szavazatot vették figyelembe, melyeket egy megerősítő e-maillel vissza is igazoltak az olvasók. A rendkívül széles minta alapján elmondható: a szavazók joggal tekinthetők hozzáértőnek, hiszen a válaszolók fele több internetbankot is kipróbált már, 87 százalékuk pedig havonta többször is használja az internetbankot. Talán ennek is köszönhetően 74 százalékuk ritkán vagy soha nem jár be a bankfiókba.

A szavazást követően az olvasók egy rövid kérdőívet is kitölthettek - ezt a szavazók 99,5 százaléka tette meg. Az adott válaszok alapján elmondható, hogy a felhasználók túlnyomó többsége biztonságosnak tartja az internetbanki szolgáltatásokat, és elégedett a bankok által nyújtott támogatással, problémakezelési szolgáltatással. A közönségnek ez a megállapítása egybecseng az internetbanki üzletági vezetők értékelésével és a szakmai szempontok alapján történt összehasonlító vizsgálat eredményével is.

A Privátbankár a Legjobb Banki Honlap 2008 díjat egy olyan szempontrendszer alapján ítélte oda, melyet grafikusok és internetbanki szakemberek segítségével állítottak össze. Négy alapvető szempontot vizsgáltak: az értékesítési támogatást, az ügyféltámogatást, a bizalomépítést és -megtartást, valamint a vállalati kommunikációt.

Az életműdíjat a Privátbankár.hu saját döntése alapján Braun Péternek ítélte. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatói főtanácsadójának rendkívül sokat köszönhet a szakma, tevékenységének komoly szerepe van abban, hogy az internetbanki üzletág igazi sikerágazattá vált Magyarországon.

A díjazottak:

Legjobb Lakossági Internetbank 2008


Aranyfokozat - CIB Bank
Ezüstfokozat - OTP Bank
Bronzfokozat - Budapest Bank

Közönségdíjas Internetbank 2008

Aranyfokozat - OTP Bank
Ezüstfokozat - Budapest Bank
Bronzfokozat - K&H Bank

Legjobb Banki Honlap 2008

Aranyfokozat - UniCredit Bank
Ezüstfokozat - Budapest Bank
Bronzfokozat - MKB Bank és OTP Bank

„Internetbankok Magyarországon 2008" - Életműdíj

Braun Péter
, az OTP elnök-vezérigazgatói főtanácsadója

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.