Hirdetés
. Hirdetés

Soha eddig nem láttak ilyet a pénzpiacon, mint ami a Wall Streeten megy

|

Egy időben több olyan feltétel is adott lett, ami ezt a sok szempontból egy teljesen egyedi esetet eredményezte.

Hirdetés

Mindenki döbbenten figyeli, mi történik most a Wall Streeten, miután teljesen kifacsarták a redditezők a GameStop-részvényekkel shortolókat

Mint ismeretes, azt követően, hogy a konzolos játékokkal foglalkozó GameStop nevű amerikai cég veszteséges lett, piaci kilátásainak hírére short pozíciókat nyitottak részvényeire a nagy befektetők. Ám az esés elmaradt, miután egy Reddit-fórum tagjai összehangoltan nekiláttak felfelé nyomni az árfolyamot. A kisbefektetők megmozdulására a GameStop részvények ára 4 hét alatt 300%-ot emelkedett, de az ügynek itt még koránt sincs vége. Nem könnyű elemezni a helyzetet, mivel percről percre változnak az események, és egyáltalán nem világos, hogy ki bukik és mennyit.

A Bank360.hu pénzügyi elemzői segítségével áttekintjük az egyre bonyodalmasabb és kiterjedtebb pénzpiaci káosz legfontosabb tudnivalóit.

Hirdetés

Jelenleg a GameStop a legshortoltabb vállalat az amerikai tőzsdén 122 százalékos short interest-tel. A short interest egy szentiment indikátor, ami azt jelzi, hogy a befektetők extrém módon pesszimisták a céggel kapcsolatban. Ám éppen ez pesszimizmus egyes befektetők számára túlzottnak is tűnhet, amiből következik számukra, hogy a piac félreárazza a részvényt és van esély egy nagyobb felpattanásra, tehát vásárolnak.

Úgynevezett short squeezing zajlott a GME, AMC, BB, NOK, NAKD és egyéb jelentősen shortolt papírokkal. Leegyszerűsítve ez az alábbiakat jelenti:

Több intézményi befektető is pesszimista a fenti papírokkal kapcsolatban. Ők arra "fogadnak", hogy ezen cégek értékpapírjai kevesebbet fognak érni (például az AMC mozijai nem élik túl a koronavírus-járványt, a GameStop fizikai boltjaiban nem vásárolnak, mert mindenki digitálisan vesz játékokat), ezért short pozíciókat vesznek fel a tőzsdén (részvényt kölcsönöznek, amit majd eladnak, miközben arra spekulálnak hogy a részvény árfolyama tovább esik, így, mire lejár a kölcsönzés, még olcsóbban tudják megvenni a visszaadandó részvényt. A két tranzakció közötti különbözet pedig a nyereség).

Ugyanakkor eközben történhetnek a céggel olyan események, amelyek nem lefelé terelik az árfolyamot, hanem felfelé. Ez jellemzően valamilyen hír vagy bejelentés (például az AMC esetében az, hogy elkerülik a csődöt, a Gamestopot pedig jó nevű befektető ajánlotta vételre). Így azok is megjelennek, akik long pozíciót alakítanak ki, tehát az árfolyam emelkedésében hisznek. Ebben az esetben a Redditen szerveződő kisbefektetők kapták fel a részvényeket és "hypeolták" a long pozíciót.

Az árfolyam emelkedésével történik meg a squeeze, azaz a short pozícióval rendelkezők kiszorítása. A shortosok, akik akkor keresnek pénzt, ha az árfolyam esik, úgy kerülik el a nagy veszteséget, hogy még az előtt visszaveszik a részvényt drágábban, mielőtt jelentősen emelkedne annak árfolyama (hiszen ha 1 dollárért adták el a kölcsönzött részvényt, arra játszva, hogy tovább esik, de annak árfolyama 1,5 dollárra növekedett, fél dollár extra ráfordítással tudják megvenni megint azt a részvényt, amit a kölcsönzés végén vissza kell adniuk). Ugyanakkor a vásárlásaik szintén emelik az árfolyamot, így nagyon gyorsan alakulhat ki robbanásszerű árfolyamnövekedés. Ez történt a Gamestop vagy az AMC esetében is.

Eddig soha nem látott esemény a pénzpiacon

A short squeeze nem szokatlan a tőzsdén. Elég a Teslára gondolni 2019-2020 között: a részvény fundamentumai sok befektető szerint nem igazolták vissza az árfolyamot, magyarán szerintük nem ért annyit a cég, mint amennyiért kereskedni lehetett részvényeivel. Sokan vettek fel short pozíciókat, de Elon Musk karizmatikus személye és a kiépített rajongói bázisa árfolyamnövekedéshez vezetett, majd öngerjesztő folyamatként más kisbefektetők is belevettek a növekedésbe, tovább hajtva az árakat és kiszorítva a shortosok jelentős részét. (A Tesla árfolyama később valóban beesett, bár a csökkenés nem bizonyult tartósnak, hisz a 2020-as év további részében végül meredek emelkedésnek indult a papír.)

A mostani viszont sok szempontból egy teljesen egyedi, eddig így soha nem látott esemény, amelynek oka, hogy most először adott egy időben több olyan feltétel is, amelyek lehetővé teszik:

  • Rengeteg hétköznapi átlagpolgár jutott elkölthető tőkéhez a stimulus csekkeken keresztül. Ezt a pénzt nagyon sokan nem fogyasztásra használják fel, hanem megpróbálják "megforgatni".
  • Mostanra ezek az ügyfelek hozzájutottak nagyon egyszerűen használható, gyors és olcsó kereskedési platformokhoz, mint a Robinhood, az eToro, Revolut, és persze a hagyományos kereskedési felületeken is tudnak kereskedni. Alacsony lett a belépési küszöb annak, aki akar tőzsdézni.
  • A különböző internetes fórumokon, főleg a Redditen nagyon hamar képesek az egyébként járvány miatt korlátozottak szerveződni és sokan egy célra fókuszálni.

Mi befolyásolja a befektetési hangulatot?

Az elmúlt napokban inkább nagyobb szerepe volt a médiának, a Redditnek és más közösségi oldalaknak abban, hogy olyan kisbefektetők is vásárolták a részvényeket, akik nélkülöztek minden fundamentális alapot a vásárláshoz és pusztán a könnyen megszerezhető magas hozam reményében kereskedtek.

A részvényárfolyamokat elsősorban a kereslet-kínálat és a rendelkezésre álló információ határozza meg egyéb tényezők mellett, mint például a csordaszellem és más viselkedés-pszichológiai hatások. A helyzet csütörtöki állása szerint egy nem vár tényező például, amivel kevesen kalkuláltak, hogy az ügyben érintett fő kereskedési platformok korlátozták ezekkel a papírokkal a kereskedést, például nem lehet az érintett részvényeket vásárolni.

Akárhogy is alakul az ügy, a Bank360 nem javasolja az egész tőzsdére vetíteni az eseményeket, mivel a mostani akció mindössze néhány papírt érint.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.