Hirdetés
. Hirdetés

Sokat dolgoznak a belső IT munkatársak

|

Noha a vállalatok 46 százaléka külső IT szolgáltatót is igénybe vesz, a munkák 86 százalékát a belsősők végzik el - derül ki egy októberi felmérésből.

Hirdetés

A Symantec Magyarország és a Bell Research 2006 októberében telefonos kutatást végzett 293 magyar vállalkozás és oktatási intézmény között. A kutatásban az adatmentéssel és -visszaállítással, valamint a rendelkezésre állással kapcsolatos kérdésekre voltak kíváncsiak. A célcsoportban használt közel 21 ezer szerver 63 százaléka Windows platformot használ, emellett a Unix a második leggyakoribb hálózati operációs rendszer.

A kutatás szerint eredménye az IT költségvetésük negyed részét fordítják a megbízható mentés és visszaállítás, valamint a rendelkezésre állás biztosítására. A szervezetek 97 százalékánál van belső IT munkaerő, 46 százalékuk vesz igénybe külső IT szolgáltatót a folyamatos feladatok ellátására. A felmerülő összes IT feladatnak 86 százalékát azonban a belső IT oldja meg. A kutatás eredményei szerint az adatok tárolásához a szervezetek 16 százaléka SAN infrastruktúrát használ, a legjellemzőbb a DAS (45 százalék), illetve a NAS (41 százalék) infrastruktúra használata.

Az IT rendszer működése szempontjából a megkérdezettek 30 százaléka legfontosabb szempontnak az adatok rendezettségét tartja, de közel ennyien, 26 százalékuk, a tárhelyek méretét jelölte meg elsődleges szempontnak. A desktop/laptop eszközökön tárolt adatok védelme, szinkronizálása a szervezetek mindössze 29 százalékánál megoldott, további 19 százalékukat érdekelné ilyen megoldás.

A biztonsági mentés, archiválás tekintetében az átlagosnál jobban elégedettek a döntéshozók a jelenleg használt infrastruktúrával1; a leginkább a kritikus működésű szerverek mentését tartják megoldottnak (4,3-as átlag az 5-fokú skálán), legkevésbé pedig az automatizáltság fokával (3,7), illetve a szolgáltatási szintek differenciáltságával (3,7 ) elégedettek.

Az IT rendszer működése szempontjából legfontosabb szempontnak, feladatnak 4 százaléka a kritikus működésű szerverek mentését tartja. A szervezetek 46 százalékánál van önálló, további 11 százalék nem önálló adatközpont. Dedikált adatvédelmi felelős csupán a vállalatok 38 százalékánál van, 65 százalékuk rendelkezik mentési szabályzattal. A megkérdezettek 80 százalékának van valamilyen felettes szerve, azonban ezen cégek nagy része (70 százaléka) önállóan dönthet a biztonsági mentéssel, archiválással kapcsolatos kérdésekben.

Biztonsági mentés jellemzően naponta készül a cégeknél (67 százalékuk), 11 százaléknál van napi többszöri, 22 százaléknál heti, 18 százaléknál havi mentés is. Az archivált adatokat valamivel kevesebben tárolják a telephelyen kívül (41 százalékuk 59 százalékkal szemben): 29 százalékuk tárolja őket a telephelyen kívül is, 9 százalékuk pedig csak a telephelyen kívül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.