Hirdetés
. Hirdetés

Stagnál a magyar IT-szolgáltatási szegmens

|

Az International Data Corporation (IDC) adatai szerint tavaly kisebb mértékben csökkent az IT-szolgáltatások hazai piaca, mint a korábbi években. Fordulatról azonban még nem beszélhetünk.

Hirdetés

Hirdetés

A piacelemző múlt évi előrejelzését beigazolva az IT-szolgáltatások piaca 2012-ben 0,9 százalékkal mérséklődött, legalábbis forintban számolva. Dollárban kifejezve ugyanez közel 12 százalékos csökkenésnek felel meg, külföldről nézve a kép sokkal lehangolóbb.

- Bizonyos szolgáltatások globális jellege miatt a nemzetközi összehasonlítás elkerülhetetlen - mondta Balicza Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője. - A hazai piacot azonban forintban mérjük, és a korábbi évek 3-4 százalékos csökkenéshez képest tavaly a csökkenés üteme érezhetően mérsékeltebb volt. A költés azonban korántsem nőtt egyenletesen a piac valamennyi szegmensében. Az eredmény a piac változó szerkezetének és néhány nagyobb projektnek köszönhető.

Projekt-momentum

A 170 milliárd forint összméretű piacon 2012-ben az alkalmazásokhoz fűződő szolgáltatások - tanácsadás, testre szabás, egyedi fejlesztés és alkalmazásmenedzsment - szegmense bővült a legnagyobb mértékben.

- Szolgáltatáspiacunk kifejezetten alkalmazásfókuszúvá vált - mutatott rá Balicza Gábor. - Tavalyi felmérésünkben a vállalatok az IT-kihívásokat rangsorolva az alkalmazásokkal kapcsolatos problémákat a második helyen említették, és ez a költésen is lemérhető. Olyan alapvető alkalmazásokról beszélünk elsősorban, mint például az ERP-rendszerek, melyek verzióváltására, frissítésére, illetve újraimplementálására több nagyvállalat is sort kerített.

Magyarországon még mindig magas az egyedi fejlesztések aránya, de a külföldi tulajdonosok, illetve megrendelők nyomására terjed az alkalmazáskörnyezet szabványosítása. Tavaly a törvényi szabályozás is sokat változott, új adónemek jelentek meg, amelyek kezelését szintén bele kellett fejleszteni a rendszerekbe. A távközlési szektorban évek óta futnak a CRM- és számlázórendszereket érintő projektek, amelyek továbbra is sok munkát adnak az IT-szolgáltatóknak.

 

- Forintban számolva a projektjellegű szolgáltatások szegmense, amelybe a hálózat- és rendszerintegrációs szolgáltatások mellett az IT-tanácsadás is beletartozik, egyedüliként nőtt a piacon, de a bővülés itt is csupán 1 százalékot tett ki - folytatta a piacelemző. - Ebben közrejátszott, hogy a távközlési cégek 2012-ben visszavettek a hálózatfejlesztés tempójából, illetve a kormányzati szektor néhány nagyobb rendszerintegrációs projektje is késéssel, csak az év vége felé indult el.

Beállt outsourcing

Az említett alaprendszerekhez a nagyvállalatok gyakran alkalmazásmenedzsment-szolgáltatást is rendelnek, mivel a működtetésükhöz szükséges kompetenciát nem feltétlenül éri meg házon belül kiépíteni. A kihelyezett üzemeltetés visszavétele (insourcing) inkább egyszerűbb funkciók - desktop-környezet, hálózat, levelezőrendszer üzemeltetése - esetében fordul elő.

- Eltekintve az alkalmazásmenedzsment-szolgáltatások növekedésétől, ez a szegmens nem sok változást mutatott 2011-hez képest - állapította meg Balicza Gábor. - Az alkalmazáshoszting 1 százalék körüli növekedése inkább stagnálásnak mondható, a teljes körű IT-outsourcing és a hálózat-, desktop-outsourcing 5-6 százalékkal, az infrastruktúrahoszting 2 százalékkal csökkent. Elmaradt a növekedés, amelyet a hosztingpiac pár évvel ezelőtt ígért. Az insourcing hatása mellett ebben közrejátszik, hogy az alkalmazáshoszting-szolgáltatásokat jellemzően használó nagyvállalatok körében, a kormányzati és a versenyszférát egyaránt beleértve, a házon belüli (captive) szolgáltatók megerősödésével a piac mára konszolidálódott.

A szervezetek továbbra is kimondottan érzékenyek a költségek alakulására, ezért - a csúcskategóriás rendszerekhez adott támogatás kivételével - a support-szolgáltatások szegmense sem tudott növekedést felmutatni. A kevés projekt miatt új szerződések is alig köttettek, a meglévők újratárgyalásakor pedig az árak a legjobb esetben is csupán szinten maradnak.

Továbbnyíló árolló

Az idei évtől némi mozgást hozhat a piacon néhány kormányzati projekt - az E.On felvásárlása, az e-útdíj bevezetése -, valamint az a körülmény, hogy az Európai Unió lezáruló költségvetési ciklusában elérhetővé tett pályázati támogatások meghosszabbított határidővel 2015-ig lehívhatók lesznek. Miután a szervezetek már számos projektet előkészítettek, a piacelemző szerint a ciklus végére jellemző, átlagon felüli aktivitást a következő két évben még tapasztalni fogjuk.

- Szolgáltatói oldalon folytatódik a piac felaprózódása, az árolló továbbnyílik a nagy- és a kis szolgáltatók között, amit a középméretű szereplők szenvednek meg a leginkább - mondta Balicza Gábor. - Míg a nagyobb szereplők akvizíciók útján, speciális kompetenciák kiépítésével is igyekeznek növelni részesedésüket, a kisebb szolgáltatók a hatékonyság növelésére kényszerülnek. A létszámleépítések nyomán a piacon számos kis szolgáltató, egyéni vállalkozó jelent meg, így ma már azzal is találkozunk, hogy nagyvállalatok szakmai önéletrajzokat kérnek be egy-egy projekt pályáztatásakor.

Mindezek alapján az IDC szerint 2013-ban 0,5 százalék körüli növekedés mellett gyakorlatilag stagnálhat a hazai IT-szolgáltatáspiac.

- A változó törvényi szabályozás lekövetése miatt induló projektek inkább szerkezeti átalakulást hoznak a piacon, semmint növekedést - fejtette ki a piacelemző. - Felmérésünk 75, zömében 100 főnél nagyobb vállalat válaszai alapján a szervezetek többsége ugyanannyit vagy kevesebbet fog költeni külső szolgáltatókra, mint eddig (lásd az ábrát), ezért a piac inkább a nemzeti össztermék várható, egy százalék alatti növekedését fogja tükrözni idén. A következő két évben a beinduló projektekhez fűződő szolgáltatásoknak köszönhetően ezt 3-4 százalékos növekedés követheti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.