Hirdetés
. Hirdetés

Steve Jobs és az Apple

|

Steve Jobsnak az igazgatótanáccsal és betegségével is meg kellett küzdenie pályafutása során. A volt vezető karrierjének kulcspontjai, a CNN összeállítása alapján.

Hirdetés

Steve Jobs Apple
Steve Jobs Apple
1974 - Steve Jobs ekkoriban az Atari Inc-nél dolgozott videójáték tervezőként, miután tanulmányai befejezése nélkül mondott búcsút iskolájának. Stephen Wozniakkal közösen egy számítógép alaplapot terveznek, amit a Hewlett-Packard elutasít. Steve Jobs javaslatára közösen kezdenek el dolgozni. Az Apple I számítógépes alaplap egy garázsban születik meg. Steve Jobs eladja Volkswagen minibuszát, hogy legyen pénz az induláshoz.

1976 - Jobs és Wozniak megalapítják az Apple Computer Inc-et. Az Apple II alaplapot billentyűzettel együtt számítógépként dobják a piacra, a termék nagyon hamar népszerű lett az iskolákban.

Steve Jobs Apple
Steve Jobs Apple
1985 - Az Apple igazgatótanácsa leváltja Steve Jobs vezérigazgatót és John Sculley-jel helyettesítik. Jobs új céget alapít, NeXT corporation néven, mely oktatási célú számítógépeket fejleszt. A legelső NeXT számítógépes rendszer 1988-ban készül el.

1986 - A Pixar Animation Studios megalapításában segédkezik, mely vezető számítógépes animációkat készítő stúdióvá válik. A Pixar és a The Walt Disney Co. 2006-ban egyesültek, Steve pedig az igazgatótanács tagja lesz.

1996 - Az Apple-hez új vezérigazgató érkezik, Gilbert Amelio személyében, akinek feladata lenne a céget kivezetni pénzügyi nehézségeiből. Az új vezető Steve Jobs-ot tanácsadóként alkalmazza. Az Apple igazgatótanácsa azonban nem elégedett az új vezető teljesítményével, ezért újból felkérik Jobs-ot, hogy vezesse a céget, aki a következő évben már átmeneti vezérigazgató lesz.

1998 - Jobs bemutatja az iMac-et, az diákoknak tervezett iBookot és az erőteljes G4-es asztali gépet.

2001 - Az Apple kitalálja az iTunes zenei boltot és az iPod zenei lejátszót. Steve Jobs meggyőzi a nagy zenei kiadókat, hogy online, az iTunes boltban is értékesítsék zenéjüket.

2003 - Steve Jobs-nál rákot diagnosztizálnak, az alternatív kezelési gyógymódok nem válnak be, műtétre van szüksége, rövid lábadozás után visszatér a céghez.

2007 - A cég nevét Apple Inc-re változtatja. Ugyanakkor bevezeti az érintőképernyős iPhone mobiltelefont és az iPod Touch hordozható MP3 lejátszót.

2008 - Steve Jobs látványosan lefogy, a sajtó azon spekulál, hogy lehet, visszatért a rák, de konkrétumokat még a részvényesek kérésére sem árultak el.

2009 - Steve Jobs közleménye szerint hormonzavarral küszködik, emiatt szabadságra megy. Később kiderül, hogy májátültetése volt. Júniusban visszatér dolgozni, és bejelenti az iPhone 3GS-t.

Steve Jobs Apple
Steve Jobs Apple
2010 - Bejelentésekkel teli év előtt áll az Apple vezető: bejelentik az iPadet, melyből 14 millió darabot adnak el. Az iPhone 4-est is piacra dobják, és miután a felhasználók gyenge hálózati vételre és a beszélgetések hirtelen megszakadására panaszkodnak, ingyenes tokokkal orvosolják a problémát.

2011 - Egy január 17-én keltezett levélben Steve Jobs bejelenti, hogy egészségügyi okokból szabadságra megy. Helyettese Tim Cook lesz.

2011 - Augusztus 24-én bejelenti lemondását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.