Hirdetés
. Hirdetés

Steve Jobs sajnálja

|

Az Apple elnök-vezérigazgatója bocsánatot kért a cég részvényeseitől, miután kiderült: tudott a dolgozói részvényopciók visszadátumozásáról.

Hirdetés

A vállaltnál az igazgatótanács által folytatott, három hónapig zajló belső vizsgálat eredménye szerint 1997 és 2002 között összesen 15 alkalommal fordult elő az opciós ajánlatok viszadátumozása. A vizsgálat eredménye a cég két korábbi vezetőjének tevékenységével kapcsolatban vet fel komoly kételyeket. "Elnézést kérek az Apple részvényeseitől és dolgozóitól a problémák miatt, melyek a szemem előtt zajlottak. Mindez egyáltalán nem jellemző az Apple-re" - áll a Steve Jobs által szerdán kiadott közleményben.

Az Apple egyelőre nem nevezte meg a két érintett tisztségviselőt. Az mindenesetre érdekes egybeesés, hogy Fred Anderson, aki a szóbanforgó időszakban a cég pénzügyi vezetője volt, egy szintén tegnapi sajtőközlemény szerint "az Apple érdekeit szem előtt tartva" lemondott az igazgatótanácsban elfoglalt helyéről. A vizsgálat egyébként nem tárt fel a jelenlegi menedzsment bármely tagjának rosszhiszeműségére utaló bizonyítékokat, azonban az is kiderült, hogy Jobs tudott a "visszadátumozások gyakorlatának egyes eseteiről". Az elnök-vezérigazgatónak mindebből anyagi haszna nem származott, és személyesen nem ismerte a könyvelés lebonyolítását.

Az Apple esete nem példa nélküli, a Szilícium-völgy vállalatainál korábban is feltűnően sok, részvényopciókkal kapcsolatos könyvelési tévedés került napvilágra. Legutóbb éppen az NVIDIA háza táján történtek ilyen események, de a McAfee, a Broadcom, a Sycamore Networks vagy a Rambus is volt már érintett hasonló botrányokban, a Brocade Communications Systems vezetői ellen pedig büntetőeljárás is indult. A részvényopciók manipulációja egyébként egyre szélesebb körben terjedő jelenség, mely nem feltétlenül jelent törvénytelenséget.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.