Hirdetés
. Hirdetés

Synergon: javuló eredmények, negatív reakció

|

Több mint negyedével növelte árbevételét a Synergon csoport az idei első félévben tavalyhoz képest, de a hazai leányvállalatok veszteségesen zártak. A tőzsdén 10 százalékkal esett a cég papírjainak árfolyama a szerdai nyitást követően.

Hirdetés

A Synergon Csoport a keddi tőzsdezárást követően tette közzé gyorsjelentését, eszerint a csoport az idei első félévben 8,4 milliárd forint árbevétel mellett 205 millió forint üzemi eredményt ért el, 616 millió forinttal meghaladva az előző év hasonló időszakának teljesítményét. A hat havi árbevételen belül a magyar vállalatok jelentősen, 31 százalékkal növekedtek; a cseh Infinity leányvállalat a 2008-as szinthez hasonló árbevételt ért el.

Az árbevételen belül a szolgáltatástartalom magas értéket, 73 százalékot ért el. A jelentős eltolódás a szolgáltatás irányába a magyar vállalatoknál volt meghatározó, elsősorban a 2008 negyedik negyedévben kötött BKV outsourcing-szerződés hatására.

A Csoport konszolidáltan 40 millió forint adózott eredménnyel zárta az első félévet, amelyhez 52 millió forint pozitív eredménnyel az Infinity a.s járult hozzá, míg a magyar leányvállalatok 9 millió forint veszteséget könyvelhettek el.

A gyorsjelentés hatására a Budapesti Értéktőzsdén több mint 10 százalékkal esett a cég papírjainak árfolyama a szerdai nyitást követően. A Synergon-részvények a hét elején még jelentősen erősödtek, 730 forintról 920 forint fölé is ment a papír jegyzése.

 


Megfelelő szélirány?


Élesebb a verseny
Az eredmények kapcsán Lazarovits Márk, a társaság vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a második negyedévben érezhetőbbé vált a gazdasági válság hatása. A pályázati lehetőségek szűkültek, élesedett az egy-egy projekt elnyeréséért a verseny, illetve projekteket állítottak le, halasztottak el.

A Synergon ennek ellenére megbízást nyert a VPOP-nál központi adattárház kialakítására, emellett a negyedév során sikeresen indult a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság pályázatain és több önkormányzati közbeszerzésen. Lazarovits Márk úgy véli, hogy az év hátralévő részében a nagy volumenű, hosszú távú szerződések, valamint folyamatosan elnyert projekteknek köszönhetően továbbra is tartani tudják eddigi teljesítményüket.

Értékesíthetik a leányvállalatokat?
A Portfolió online gazdasági újság korábban arról írt, hogy több tényező is arra utal, miszerint a Synergon nagytulajdonosai ? a Cashline és a PannErgy ? még az idei évben megválnának a társaságban meglévő 28 százalékos részesedésüktől; ezt jelezheti, hogy az anyavállalatból megindult a tevékenységek kiszervezése a leányvállalatokba, amelyek értékesítéséből befolyó összeget a vállalat részvényeseinek juttathatnák vissza.

A Synergon Informatika Nyrt. a Synergon Csoport magyarországi vállalata, jogilag a csoportban a többi tagvállalat fő részvényeseként az anyavállalat pozícióját tölti be. A Synergon Rendszerintegrátor Kft. (korábbi néven SAO-Synergon Kft) rendszerek üzemeltetésével, felügyeletével foglalkozik. A Synergon Retail Systems Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kiskereskedelmi szolgáltatókat lát el alaptevékenységi rendszerekkel. A Fibex Kft. a Synergon optikai valamint rézkábelek, hálózatépítési anyagok és eszközök értékesítésével foglalkozik, tevékenységét 2009 során minimalizálta, a meglévő készleteit és tárgyi eszközeit értékesítette, az alkalmazottakat elbocsátotta.

A Synergon IT Invest Zrt. a Synergon Informatika Nyrt. kiválással létrehozott leányvállalata 2009. április 30-tól működik, a cég június végén a Synergon Rendszerintegrátor Kft.-be olvad be egy keddi közlemény szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.