Hirdetés
. Hirdetés

Számítóhálózatok Kelet-Európában

|

5,4 pontra emelkedett grid technológia világszintű elterjedtségére utaló Oracle Grid Index mutatószáma. Régiónk 4,4 pontos eredményével sereghajtó.

Hirdetés

A negyedik alkalommal megjelenő Oracle Grid Index idén első ízben ad áttekintést a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák vállalatok számítóhálózatokkal kapcsolatos felkészültségéről, a technológia gyakorlati alkalmazása terén megtett eddigi lépéseiről. A tanulmány alapjául szolgáló felmérést minden évben a Quocirca piackutató cég készíti el az Oracle megbízásából. A legfrissebb, 2006 áprilisában zárult felmérés során a Quocirca világszerte 1466 interjút folytatott befolyásos informatikai vezetőkkel és döntéshozókkal, akiket a számítóhálózatokkal kapcsolatos ismereteikről, véleményükről és a technológia hasznosításáról kérdezett.

A Quocirca szakemberei ezúttal is több mint ötven mutatószámból összesítették az Oracle Grid Indexet, amelyek az alapvető felkészültség, az érdeklődés és a konkrét ismeretek, illetve a bevezetési életciklus aktuális szakaszának vonatkozásában értékelik a megkérdezett vállalatok teljesítményét egytől tízig terjedő skálán.

Kiforrott technológia

Az index egy év alatt két tizednyit nőve 5,4 pontra emelkedett, és a tanulmány készítői szerint azt tükrözi, hogy a grid technológia mára beérett, és készen áll az általános felhasználásra. A most vizsgált időszakban a mutatószámok értéke mindegyike szinte valamennyi régióban emelkedett. A Grid Index előző három tárgyidőszakához képest idén elmozdulás figyelhető meg a kiforrottabb technológiákra jellemző, széles körű elterjedés irányába.

A számítóhálózatokat ugyanis a közelmúltig csak az úgynevezett korai bevezetők alkalmazták, akik között mára nagy mértékben elterjedt ez a technológia. Körükben idén már nem nőtt számottevően (2,9-ről 3,2-re változott) a bevezetési életciklus aktuális szakaszára utaló mutatószám. A megkérdezettek válaszai alapján ugyanakkor a gridek napjainkban jóval elterjedtebbek, mint az előző években. A technológiát egyes területeken szerényebb mértékben használó szervezetek száma 10-ről 40 százalékra nőtt. Idén a megkérdezett vállalatok mintegy 70 százaléka már használ számítóhálózatot valamely területen, ami jelentős előrelépés az előző ciklus 19,5 százalékos eredményéhez képest. Mindez arra utal, hogy a régi rendszerek nagyszabású migrációja helyett a szervezetek ma még inkább a kísérleti projektekben és részlegszintű rendszerekben alkalmazzák előszeretettel ezt a technológiát.

Felzárkózó Európa

Az Egyesült Államok Grid Index mutatószáma a tavalyihoz képest nem változott, de 6,1-es értékével még mindig magasabb, mint Európa (5,4), illetve a délkelet-ázsiai, csendes-óceáni és ausztráliai térség (5,3) átlaga. A mutatószám stagnálása a korai bevezetők nagy számú jelenlétéről árulkodik: az USA az előző három évben is mindig a legmagasabb mutatószámot érte el.

Európán belül egyre kiegyensúlyozottabbá válik a grid technológia elterjedtsége. A dél-európai országok gyorsabb ütemű fejlődésével az elmúlt időszakban csökkent a Grid Index mutatószámok közötti különbség a régión belül. A kelet-európai térség összesített 4,4-es mutatószáma azonban nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabbnak számít, ami elsősorban a technológia alkalmazásában tapasztalható lemaradásnak, a részmutató 1,5-ös értékének köszönhető. A többi mutatószám viszont arra utal, hogy a térség vállalatai elméleti téren igen jól felkészültek: 6,7 pontos eredményük alig marad el a 6,9 pontos globális átlagtól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.