Hirdetés
. Hirdetés

Számtan vállalatirányításhoz

|

Sok kis- és középvállalatot foglalkoztat a kérdés, megéri-e felhőbe vinni az ERP-t. Mindenkire egyaránt érvényes válasz nincs, de az alkalmazások birtoklási összköltségét tanácsos alaposan kiértékelni.

Hirdetés

A Gartnerhez tartozó Software Advice saját ügyfelei körében végzett tavalyi felmérése (Cloud vs. On-Premise Deployment, 2008-2014) szerint 2008-ban még a szervezetek 88 százaléka a házon belül bevezetett szoftvereket részesítette előnyben. Mindössze hat év leforgása alatt azonban az arányok felcserélődtek, 2014-ben már a vállalatok 87 százaléka a felhőalapú megoldásokra voksolt. Ebben az évben a Software Advice ügyfeleinek már csupán 5 százaléka érdeklődött házon belül bevezethető szoftverek kiértékelése iránt.
Nem reprezentatív mintán készült ugyan a felmérés, a számok azonban drámai gyorsaságú trendfordulást tükröznek, amelyben a hagyományos és az új szolgáltatási modellhez köthető költségek megítélése fontos szerephez jut - írta az SAP Small Business Coach blogján közzétett bejegyzésében Barry Letherman, az SAP-partner Softengine alelnöke.

All-inclusive csomag
Házon belül működő ERP-megoldások esetében a legnagyobb költségtétel a bevezetéshez kötődik, beleértve a hardver, a szoftver- és adatbázislicencek, valamint a folyamatot támogató külső tanácsadók munkájának árát, akik segítenek az implementáció megtervezésében és kivitelezésében, a vállalatirányítási rendszer testre szabásában és a felhasználók oktatásában. Mindehhez a vállalatnak megfelelő teljesítményű és rendelkezésre állású infrastruktúrát kell kialakítania, beleértve a tároló- és hálózati kapacitást, és a teljes környezet kibervédelméről is gondoskodnia kell, ami tovább növeli a számla összegét.

Felhőalapú ERP-megoldások esetében nem kell számolnia viszont sem különösebb induló beruházással, sem hosszas bevezetéssel, mert a szolgáltatás - jellemzően havi - előfizetési díj ellenében azonnal elérhető a felhőben. A díj összege különböző konstrukciók feltételei szerint, de az alkalmazások tényleges használata alapján alakul, és le lehet mondani a szolgáltatást, ha a vevő elégedetlen a minőséggel. Ez egyúttal garancia arra, hogy a felhőpiac kiélezett versenyében a szolgáltatók mindent meg fognak tenni ügyfeleik megtartása érdekében.


A bevezetéshez hasonlóan a felhőalapú ERP-megoldások az üzemeltetés tekintetében is komoly költségelőnyöket kínálnak a kkv-knak. A házon belül működő vállalatirányítási rendszereknél időről időre sort kell keríteni a hardver és a szoftver, valamint a cég teljes informatikai infrastruktúrájának frissítésére. Ráadásul minél jobban testre szabta ERP-rendszerét a vállalat, a frissítés annál körülményesebb, költségesebb lesz, és a kiadások sem könnyen kalkulálhatók előre.

Felhőalapú vállalatirányítási rendszereknél az üzemeltetés minden feladata a szolgáltatóra hárul. Minthogy adatközpontjában nagyon sok vállalat ERP-rendszerét működteti, azok frissítését, karbantartását és folyamatos támogatását alacsonyabb költségek mellett tudja megoldani, ügyfelei így mindig naprakész vállalatirányítási megoldást használhatnak, alacsonyabb és előre tervezhető költségek mellett.

Nem érdemes sokat aggódni a felhőalapú ERP-megoldások rendelkezésre állása miatt sem. A felhőszolgáltatók többszörösen redundáns adatközpontjait eleve jóval nagyobb rendelkezésre állás jellemzi, mint amekkorát egy kkv házon belül el tudna érni ésszerű költségkeretek között. A szolgáltatás minőségét előfizetői szerződés rögzíti, így ha annak kiesése mégis kárt okozna az üzletnek, a szolgáltató kártérítést fizet ügyfelének.

Következő ERP-projektjük előkészítésekor a kkv-k helyesen teszik, ha gondosan kiértékelik és összevetik a házon belüli és a felhőalapú szolgáltatási modellhez köthető birtoklási összköltséget (TCO) legalább öt évre vetítve. Biztosan megéri ez a ráfordítás, és Barry Letherman szerint annak is nagy az esélye, hogy az esetek többségében a felhőalapú ERP-megoldás bizonyul költséghatékonyabbnak, rövid és hosszú távon egyaránt.

Posztmodern ERP
Az SAP-hoz hasonlóan a másik két nagy ERP-szállító, az Oracle és a Microsoft is a felhőbe igyekszik terelni a vállalatirányítási alkalmazáscsomagokat használó vállalatokat.
Lassan egy éve, tavalyi Open World konferenciáján az Oracle frissítette ERP Cloud szolgáltatását, amely az olyan tipikus folyamatok, mint a számvitel és pénzügy, a beszerzés, valamint a beruházási, gyártási, fejlesztési és egyéb projektek portfóliójának kezelése mellett számos ágazat - köztük a felsőoktatás és a közszféra - igényeire szabott megoldásokat tartalmaz. A 23 nyelven és több mint 50 országban elérhető Oracle ERP Cloud 9 jól támogatja a felhőszolgáltatások fokozatos bevezetését, így a szervezetek a nekik megfelelő tempóban, üzleti modelljük és működésük szerint ütemezett szakaszokban állhatnak át a felhőre.

Felhőbe megy a Dynamics AX 7 is. A Microsoft vállalatirányítási megoldásának következő verziója a szoftvercég Azure felhőplatformján elérhető szolgáltatásokkal integrálva lép majd piacra, és magasra fogja helyezni a lécet a felhőalapú ERP-megoldások versenyében - állapította meg a szoftvert már tesztelő szervezetek tapasztalatait kiértékelő Enterprise Applications Consulting.

Az Azure-on futó Dynamics AX 7-tel a felhasználók mobileszközökön, bárhol és bármikor elérnek majd minden adatot és információt az üzleti folyamatok kontextusában, az elemzésükhöz, szerkesztésükhöz és megosztásukhoz szükséges kollaborációs és kommunikációs alkalmazásokkal együtt. A Dynamics CRM, az Office 365 és a Power BI, az Azure SQL, a BizTalk, a SharePoint és a Visual Studio olyan pluszértéket adnak a Dynamics AX 7-nek a felhőben, amellyel más ERP-megoldások nehezen veszik fel a versenyt - még akkor is, ha ezek a szolgáltatások a Microsofton kívül más szállítók technológiáit szintén támogatják.

Hirdetés

Ugyancsak hasznosnak találják majd a vállalatok a Dynamics AX 7 és a Lifecycle Services (LCS), a Microsoft Azure-alapú alkalmazáséletciklus-kezelő (ALM) szolgáltatása közötti integrációt, amellyel a bevezetés és használat minden szakaszát támogathatják, az első próbaprojekttől kezdve az éles indításig és azon túl, olyan hibrid környezetekben is, amelyekben a fejlesztés és a tesztelés zajlik a felhőben, miközben az éles rendszer házon belül működik. Mindezt hamarosan a szervezetek széles köre kipróbálhatja a gyakorlatban, mert a Dynamics AX 7 nyilvános próbaverziója várhatóan még ebben a negyedévben, azaz szeptember vége előtt megjelenik.

A Gartner szintén a felhőalapú és a hibrid vállalatirányítási megoldások mellett tette le a voksát, amikor arra figyelmeztetett, hogy a házon belül bevezetett és túlzottan testre szabott ERP-rendszerek két éven belül elavulnak.

- A gyors válaszadás képessége, az agilitás az egyik legfontosabb üzleti igénnyé vált, amelyet azonban az évek munkájával messzemenően testre szabott, monolitikus ERP-csomagok nem tudnak kiszolgálni, így idejétmúlt, öröklött rendszerré válnak - mondta Andy Kyte, a Gartner alelnöke az előrejelzést tartalmazó jelentés (The Rise of the Postmodern ERP and Enterprise Applications World) közzétételekor. - A vállalatirányítási szoftvercsomagokat az elsők között bevezető nagyvállalatok most fizetik meg a tíz vagy annál több éven át tartó, gondos testre szabás teljes árát. Napjainkban ugyanis előnyt élveznek velük szemben azok a szervezetek, amelyek házon belül működő alkalmazásaikat az alacsonyabb költséget, jobban illeszkedő funkcionalitást és rugalmas folyamatokat kínáló, felhőalapú megoldásokkal ötvözik a hatékonyabb működés, irányítás érdekében. Ezek a hibrid szolgáltatási modellben működő alkalmazások hirdetik, hogy a vállalatirányítás történetének új szakasza, a posztmodern ERP kora köszönt ránk.

Felhőre épít az SAP Hungary
További kapacitásbővítés mellett döntött az SAP magyar leányvállalata, amely a következő fél évben közel 100 szakemberrel erősíti csapatát, elsősorban a főként nemzetközi piacra dolgozó egységeiben, amelyekbe eddig 3 milliárd forintot fektetett be. A mostani beruházással globális jelentőségű felhőinformatikai támogatóközpont jön létre Budapesten, amelynek szakértői több millió SAP-felhasználót szolgálnak ki világszerte.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.