Hirdetés
. Hirdetés

Szankciós hatás: az oroszok kalóz Microsoft-termékek után kajtatnak és Linuxra váltanak

|

Az oroszok kalóz Microsoft-szoftverek után kutatnak az interneten, miután az amerikai technológiai óriáscég az ukrajnai invázió miatt leállította az eladásokat az országban.

Hirdetés

A Kommerszant című lap szerint az oroszországi internetes keresések a kalóz Microsoft-szoftverekre 250 százalékkal megugrottak, miután a vállalat március 4-én felfüggesztette az új értékesítéseket. Júniusban eddig 650 százalékos volt a keresések megugrása az Excel letöltésére irányuló keresésekben - tette hozzá a médium.

A Microsoft a hónap elején közölte, hogy jelentősen csökkenti az oroszországi üzleti tevékenységét, és ezzel csatlakozik azon vállalatok hosszú listájához, amelyek az ukrajnai háború miatt bevezetett átfogó szankciók közepette beszüntetik üzleti tevékenységüket az országban. A lépés keményen érinti Oroszországot, mivel külföldi szoftverekre támaszkodik számos gyártási és mérnöki technológiai rendszerének működtetésében - jelentette a Bloomberg üzleti hírügynökság.

Hirdetés

Az orosz kormányzati szervek is átállnak a Microsoft Windowsról a Linux operációs rendszerre - közölte a Moscow Times. A Linux nyílt forráskódú operációs rendszeren alapuló orosz rendszerek fejlesztői is egyre nagyobb keresletet tapasztalnak - írja a Business Insider.

"De nem minden ágazat képes könnyen lecserélni a rendszereit. Az ipari területeken a szoftverek általában a gépekbe vannak beágyazva, és a szolgáltatók jellemzően nem adnak hozzáférést az ügyfeleknek a kódhoz. Minden iparág ugyanazokkal a problémákkal szembesül. A modern egységekben számos folyamatot szoftverek irányítanak" - mondta Szergej Dunaev, a Severstal acélipari óriásvállalat informatikai igazgatója a Bloombergnek.

Rövid távon kevés alternatíva áll rendelkezésre. "Az orosz analógok ezen a területen sokkal gyengébbek, az igény pedig nagy. De egyelőre a megközelítés a kalózkodásra és az elavult másolatokra támaszkodik, ami zsákutca és nem fenntartható" - jelentette ki Elena Semenovskaya, az IDC Oroszországra szakosodott elemzője az üzleti információszolgáltatónak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.