Hirdetés
. Hirdetés

Szaporodnak az NFC-s bankkártyák

|

Már itthon is egyre többen választják az érintésmentes bankkártyás fizetést.

Hirdetés

Tavaly júniusban – a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint – 1 millió 150 ezer érintésmentes fizetésre alkalmas kártya, többségében MasterCard PayPass bankkártya volt forgalomban Magyarországon. Ugyanakkor országszerte 24 ezer elfogadóhelyen lehetett ilyen módon fizetni. Az elmúlt év első hat hónapja során 3,6 millió érintésmentes bankkártyás fizetés történt, amely 15 milliárd forintot meghaladó forgalmat jelentett. Idén már a legtöbb magyarországi bank bocsát ki gyors, az 5000 forint alatti vásárlások esetén PIN-kód nélküli fizetést lehetővé tevő, NFC-technológiát alkalmazó bankkártyákat a chipes és mágneses kártyamegoldásai mellett. Az adatok azt jelzik, hogy Magyarországon is erőteljes elmozdulás kezdődött az érintésmentes bankkártyás fizetés felé.

Az Európa-szerte 33 országban, a hazai piacon 2010 óta jelen lévő svájci bankfüggetlen kártyaelfogadó cég, a SIX Payment Services 6 ezret meghaladó számú terminált üzemeltet Magyarországon. Ezeknek több mint a 60 százaléka képes a MasterCard PayPass és Visa PayWave érintésmentes fizetési technológiával ellátott bankkártyák kezelésére. A SIX magyarországi termináljain 2013-ban a tranzakciók 12 százalékát bonyolították le érintésmentes fizetési technológiával, ez értékben a teljes forgalom 5 százalékát tette ki. Ebből is látszik, hogy az érintésmentes technológia választása inkább az alacsonyabb összegű vásárlások esetén jellemző – tájékoztatott sajtóbeszélgetésen Molnár Tamás, a SIX Payment Services magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója.

A Raiffeisen Bank 2012 óta bocsát ki érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártyákat. Jelenleg teljes MasterCard bankkártya-portfólióját PayPass technológiával ellátott darabokra cseréli, még úgy is, hogy az ilyen plasztikkártyák előállítási költsége a hagyományos bankkártyák előállítási költségét jóval meghaladja – fogalmazott Bakonyi András, a Raiffeisen Bank termékmenedzsere.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.