Hirdetés
. Hirdetés

Szerződést bont a Tűzoltóság a Synergonnal

|

Felbontja a Synergon Rendszerintegrációs Kft.-vel kötött szerződését a Tűzoltóság, amely visszaköveteli a cégnek kifizetett eddigi pénzt is. A magyarázat szerint a Synergon megoldásával folyamatosan problémák vannak, halottak napján például komoly nehézségeket okozott a lánglovagok napi munkájában a riasztási rendszer működési zavara. A Synergon szerint a bevezetés alatt álló ERIR magas műszaki színvonalú, Csehországban is ezt használják.

Hirdetés

A Lánglovagok.hu oldalon Varga Ferenc fővárosi tűzoltóparancsnokkal megjelent online interjúban megjelentekre hivatkozva közli több hírportál azt az értesülést, ami alapján a Synergonnak szembe kell néznie a ténnyel, hogy elveszítette egyik jelentős ügyfelét, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság ugyanis szerződést bont a vállalkozással, amely 2009-ben több mint 180 millió forintért közbeszerzés útján nyerte el az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer, az ERIR kiépítésére vonatkozó megbízást.

A Synergon riasztási rendszere annak ellenére bizonyult megbízhatatlannak, hogy ők tették a legdrágább ajánlatot. Varga Ferenc tűzoltóparancsnok a mai interjúban arról beszélt, hogy több probléma is felmerült a vállalat megoldásával, ami már veszélyeztette a riasztási rendszer üzembiztos működését is, és állítólag a hibákat teljes körűen a mai napig nem tudták kijavítani. Varga Ferenc tájékoztatása szerint a szerződés felmondásán túl az eddig kifizetett pénzt is megpróbálják visszakövetelni.

Az ügyben az Index.hu szerint egyébként a rendőrség is nyomoz, hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A Synergon véleménye

A témával kapcsolatban a Computerworld.hu természetesen megkereste a Synergon illetékeseit is. A vállalat válaszképp azt jelezte, hogy a  pályázati kiírásban foglalt technikai/technológiai követelményeknek csak a nyertes pályázó, a Synergon Rendszerintegrátor Kft. (SRI) által bevezetendő, cseh fejlesztésű rendszer felelt meg maradéktalanul. A cég szerint az ERIR2 tervezett rendszerének magas műszaki színvonalát jellemzi, hogy e technológián keresztül érhető el Csehországban a telefonon hívható 112 segélyhívó szám. Az SRI szerint a szerződés megkötését követően megkezdték a rendszer bevezetéséhez szükséges fejlesztéseket, de tekintettel arra, hogy az új rendszer a jelenleg használtnál lényegesen összetettebb, és a fejlesztés mind a szállítói, mind a megrendelői oldalt komoly szervezési és szakmai feladatok elé állította, a társaság a kötbérkötelezettség tudatában - és azt elfogadva - kérte a szerződésben szereplő átadási időpont módosítását, amelyről a felek között megállapodás is született.

Az SRI birtokában lévő jegyzőkönyvek tanulsága szerint a tűzoltóság sorban vette át a rendszert, az ERIR2 kezelésével kapcsolatos betanítások 2010 októberére lezajlottak. A tesztek során megismert hibákat és a rendszer korábban kifogásolt lefagyásait az SRI kijavította.

Az átvételi jegyzőkönyvek szerint tavaly december 15-ig az összes ismert jelentős hibát kijavították, és a rendszer készen állt a végső, éles üzemű tesztelésre.

A vállalat szerint a decemberi átadásokat, beüzemeléseket követve az SRI több alkalommal kezdeményezett tárgyalásokat a teszteléssel valamint a korábban jelzett pótlólagos igényekkel és a térítésmentesen biztosítandó kiegészítő oktatásokkal kapcsolatban a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság régi és új képviselőivel, azonban a sorozatos megkeresések eredménytelennek bizonyultak.

Még nem lefutott ügy?

A társaság azt is jelezte szerkesztőségünknek, hogy a tűzoltóság elállási nyilatkozata ellenére ismételten kísérletet kívánnak tenni a parancsnokság képviselőivel történő kapcsolatfelvételre, hogy az immár éles üzemi tesztelésre kész rendszer átadása megkezdődhessen, és lehetőség nyíljon arra, hogy a fővárosi tűzoltók munkáját egy minden szempontból fejlettebb, európai színvonalú rendszer segíthesse.

A Synergonnál hangsúlyozták: az Index.hu internetes oldalon a témával kapcsolatban közzétett cikkben említett feljelentés tartalmáról a Synergon Informatika Nyrt. és leányvállalatai a sajtóban megjelenteken túl nem rendelkeznek információkkal. A projekt műszaki okokból történő késedelmes teljesítése azonban nem vet és nem vethet fel büntetőjogi, csupán polgári jogi következményeket, és - amint azt a társaság több alkalommal is jelezte - a jogos kártérítési és kötbér igényeket maradéktalanul ki fogja elégíteni. A cégcsoport ugyanakkor "közös érdeknek tekinti, hogy a tesztelésre kész rendszer átvétele megkezdődjön, és mihamarabb szolgálhassa a budapesti tűzoltók munkáját, és hatékony működésével biztosíthassa a rendszerbe eddig befektetett erőfeszítések és források megtérülését".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.