Hirdetés
. Hirdetés

Szinte ingyenes nyelvi és informatikai képzések indulnak

|

Az elkövetkező két évben országszerte 95-98 százalékos támogatottságú oktatási program veszi kezdetét.

Hirdetés

Százezer felnőtt ülhet iskolapadba Magyarország Kormánya és az Európai Unió képzési támogatásának köszönhetően, amely során kulcskompetenciáikat fejleszthetik a 18. életévüket betöltött állampolgárok az elkövetkező bő két évben.

Hirdetés

A közel 12,5 milliárd forintos összértékű, „TÁMOP 2.1.2. Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése" nevű felnőttképzési programban kiemelt figyelem fordul a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségek lakói felé. A képzések országszerte 2012. december elején indulnak, a cél minimálisan 100 ezer fő oktatása.


A fejlődés legfontosabb eleme a tudás, illetve az azon alapuló gazdaság és társadalom. A támogatott képzések ehhez nyújtanak segítséget azzal is, hogy a programba a hátrányos- és leghátrányosabb helyzetű kistérségek lakóit nemcsak bevonják, de extra kedvezményben is részesítik (ők 98%-os támogatásra jogosultak).


Az informatikai és idegen nyelvi tudással nemcsak az információk köre bővül, hanem komfortosabbá válik a mindennapi élet, valamint nagyobb az elhelyezkedési esély is a munkaerőpiacon. Megemlítendő, hogy a körülbelül két héttel ezelőtt megtartott Infotér 2012 konferenciának is ez volt a központi témája, amely nem túlzás azon statisztikák fényében, hogy a magyarok 72 százaléka nem beszél idegen nyelvet, továbbá 44 százalékuk digitálisan írástudatlan.


A projekt kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a diploma megszerzésére készülőket, a legszegényebb környezetből jövő jelölteket és a 45 év felettieket, de bárki jelentkezhet:

- aki elmúlt 18 éves;
- nincs nappali tagozatos, államilag finanszírozott középiskolai és felsőoktatási hallgatói jogviszonya;
- továbbá nem vesz igénybe más, azonos témájú európai uniós képzési támogatást.


A részvételi feltételeknek megfelelő személyek maximum bruttó 90.000 forint képzési keretösszeg felhasználására válnak jogosulttá. A támogatás összegét az eredményesen elvégzett, illetve tanúsítvánnyal igazolt képzések után a képző bankszámlájára utalja át a minisztérium. A hátrányos helyzetű kistérségekből jelentkezőknek 2%, míg a többieknek 5% önrészt kell befizetniük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.