Hirdetés
. Hirdetés

Szinte mindent vittek a műegyetemisták

|

A BME csapatai valósággal taroltak a nemrégiben megrendezett 48 órás programozóversenyen: a dobogó valamennyi fokát a műegyetemisták foglalhatták el a múlt heti díjátadón, és csak a különdíjakból jutott a többi intézmény hallgatóinak.

Hirdetés

Az IBM 48 órás programozó bajnokságán idén csak BME-s csapatok fértek fel a dobogóra, a különdíjak Szegedre és Debrecenbe kerültek. A versenyen a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztásainak koordinálásához készült új online platform, amely néhány hónap finomhangolás után állhat majd munkába. A programozók kitartását és ügyességét Hegedűs Zsuzsa, az Alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és Prof. Dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatták.

November 4. és 6. között 50 elszánt programozó költözött be a Debreceni Egyetem Informatikai Karának aulájába, hogy a világtól hermetikusan elzárva, 48 óra munkával megoldást találjon az IBM által kiválasztott problémára. Feladatuk az volt, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztási rendszerét korszerűsítsék egy online platform kialakításával. A tehetséges programozók versengésének köszönhetően az alapítvány hatékonyabban, gyorsabban tudja elosztani a beérkező adományokat, ott tudnak azonnali segítséget nyújtani a nélkülözőknek, ahol a legnagyobb a szükség rá.

A versenyre 26 csapat nevezett, végül 16 indult el, és 13-an nyújtottak be kész eredményt. Budapestről 3 intézményből 8 csapat érkezett, 4-en a Debreceni Egyetemen alakultak, 2-en Szegedről, 1-1 csapat Nyíregyházáról és Egerből jött. A programozáshoz kizárólag IBM szoftvereket, illetve open-source és más ingyenes szoftvereket használhattak. A verseny jó hangulatban telt, a csapatok keveset pihentek, sok energiaital és csokoládé fogyott. 

Pirates of the JavaBean és a többiek

Az elkészült alkalmazások értékelésénél a zsűri a funkcionalitást és a használhatóságot tekintette a két legfontosabb szempontnak. Meglátásuk szerint két kiemelkedően jó funkcionalitású program, és két könnyen használható, jó dizájnnal rendelkező megoldás született. A két szempont egyesítésére 48 óra alatt már nem jutott erejük a versenyző csapatoknak.

A szakemberek összességében a Java programnyelv kalózainak produkcióját ítélték a legjobbnak, vagyis a BME-n tanuló Kóródi Norbert, Gargya Róbert és Ferencz Endre lett a verseny győztese. Felkészítő tanáraik Dr. Ráth István, Dr. Ekler Péter, Hartung István és Budai Péter voltak.
A második helyezést a zsűri a Bakter elnevezésű BME-csapatnak, vagyis Tönköl Viktornak, Gaál Norbertnek, és Slezák Balázsnak adta, őket Dr. Martinek Péter készítette fel. Harmadik helyezett pedig a Liter Andrásból, Turi Andrásból és Zsinkó Balázsból álló szintén BME-s Albi Rizs csapat lett, felkészítő tanáruk Szeless Zoltán volt. Mindhárom csapat tagjai fejenként egy laptoppal, illetve notebookkal lettek gazdagabbak. A Red Bull különdíját a szegedi SzTEAM nyerte el, az IT Café ajándékai a BME-s Eclipse-hez kerültek.

Munkába indult, beugrott a versenybe

Rendkívüli események is nehezítették a versenyezők munkáját. A debreceni CodeBoys csapata például úgy járt, hogy az egyik programozója  személyes okokból feladni kényszerült a részvételt. Társai azonban villámgyorsan találták cserét a helyére. Egy jóbarátjuk reggel gyanútlanul munkába indult, de magába szippantotta a 48 órás programozó verseny.

A nyertes program véglegesítéséhez szükséges további fejlesztésekben a versenyt támogató cégek egyike, a Commitment nyújt majd segítséget, az online platform a néhány hónapig tartó finomhangolás után jövő év elején állhat munkába. 

Egyébként a bajnokság egyik kiemelt támogatója volt a Computerworld, illetve testvérsite-aink, a PC World és a GameStar is segítették az esemény megszervezését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.