Hirdetés
. Hirdetés

Szorgalmas marketingtanulók a magyar kkv-vezetők

|

Ez derül ki a Marketing112, marketingfelmeres.hu címen is elérhető legfrissebb, immár 5. alkalommal elkészült KKV Marketing Felmérés 2014 c. kutatásából, melyben 2900 kis- és középvállalkozást, illetve azok vezetőit, továbbá egyéni vállalkozót, marketinges döntéshozót kérdeztek meg vállalkozásuk 2014. első féléves (Q1-Q2) marketingjéről, konkrét tevékenységéről és annak eredményeiről.

Hirdetés

A nem reprezentatív, 2014. augusztus első felében készült felmérés szerint a megkérdezett vállalkozások 65 százalékánál még mindig a cégvezető foglalkozik a marketinggel, viszont stabilan növekszik a marketinges munkatársak száma is (22%). „Az elmúlt 5 évet figyelembe véve ez mindenképpen jó jel. A cégvezetők végre rájöttek, hogy a cég menedzselése és a marketing operatív tevékenysége nem lehet ugyanaz szerepkör egy hatékony vállalkozásban” – egészítette ki a kutatás eredményét Miklovicz Norbert, a Marketing112 kisvállalati marketingszakértője.

Hirdetés

2014. első felében a vállalkozások 41 százaléka ítélte teljesítményét kismértékben, de növekedőnek. A megkérdezett cégek marketingjének három fő stratégiai iránya volt: új piacok felkutatása (49%), új termék fejlesztése (41%), illetve a meglévő ügyfelekkel való foglalkozás (39%).

Szintén a korábbi évekkel szemben, az év hátralévő részében a cégek az új piacok felkutatásán kívül (56%) inkább a több marketingre, több reklámra fókuszálnak (57%).

Továbbra is vezető helyen áll a kis- és középvállalkozások online marketing-eszköztárában a Facebook. Bár a 2009-es kutatás eredményéhez képest nagy a változás (akkor az email-marketing volt a legnépszerűbb kkv-marketingeszköz), várhatóan a kkv-marketing-mixben sem áll meg a változás. Miklovicz szerint „a Facebook állandó módosulásai például rákényszeríti a cégeket, hogy többet költsenek a közösségi hálón. Az eddig akár több százezer rajongót hozó alkalmazás (pl. oklevél-alkalmazások) használatát ellehetetlenítették, a hirdetési költségek drágultak, az úgynevezett kapuoldalakat (amelyek más tartalmat mutatnak rajongónak, és mást a nem rajongónak) is kivezették. A közösségi oldalon is három dolog dominál: a márka, a tartalom, és az elkölthető pénz”.

 

 

A Facebookhoz egyébként egy vadonatúj marketingtrend is tartozik. Éppen ez a változás az oka annak, hogy rohamosan növekszik a Facebook-csoportok marketingre történő használata. „A marketingesek rájöttek, hogy a Facebook-csoportok zártságukkal, elérési arányukkal és klubszerű megjelenésükkel sokszor hatékonyabban működnek, mint egy Facebook rajongói oldal, melynek marketinghatékonysági szempontú teljesítményét folyamatos szabályok nehezítik” – mondja a marketingguru.

A top 5 kkv-marketingeszköz az idei év első felében:
1. Facebook-tartalommenedzsment
2. Személyes kapcsolatok, networking
3. Email-marketing
4. Keresőoptimalizálás (SEO)
5. Kattintás alapú hirdetések

Tavalyhoz képest – nem jelentősen – 1%-kal csökkent azon vállalkozások száma, amelyek 15% felett költenek a bevételükből marketingre (8%). Ezzel együtt a marketingre költők közötti szakadék tovább mélyül. Ugyanis azok száma nőtt, akik a bevételüknek csupán 5 százalékát tudják marketingre fordítani. Tehát továbbra is kialakulóban az a helyzet, hogy vagy nagyon keveset tud egy kkv költeni, vagy pedig egyre többet.

A Marketing112 felmérése alapján a megkérdezett cégvezetők és döntéshozók legtöbben autodidakta módon könyvekből (86%) sajátítják el a számukra szükséges marketingismereteket, utána a tanácsadói anyagok és a konferenciák pótolják a hiányzó szakmai tudást.A kutatás válaszaiból kiderült még, hogy a válaszadók 48 százaléka elégedetlen a honlapjának teljesítményével, ezért további változtatásokat, fejlesztéseket tervez. 41százalékuk fontosnak tartja konkurensének figyelemmel kísérését, illetve rendszeresen konkurenst figyel.
A kutatás teljes tartalma ingyenesen itt tölthető le: http//www.marketingfelmeres.hu

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.