Hirdetés
. Hirdetés

Tajvan azt akarja, hogy a Foxconn ejtse részesedését a kínai chipgyártóban

|

Tajvanra egyre nagyobb nyomás nehezedik Kína részéről, amely a demokratikusan kormányzott szigetet saját területének tekinti.

Hirdetés

Tajvan nemzetbiztonsági tisztviselői rá akarják venni az Apple beszállítóját, a Foxconnt, hogy álljon el a kínai chipgyártó Tsinghua Unigroupban történő 800 millió dolláros befektetésétől. Az üzlet biztosan nem fog létrejönni - írta a Financial Times egy nemzetbiztonsági kérdésekben érintett magas rangú tajvani kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

Tajvan, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója (a Foxconn egymaga közel 140 milliárd dolláros nettó bevételt produkál) egyre óvatosabb Kína törekvésével, hogy fellendítse félvezető ágazatát. A szigeten új törvényeket javasolnak annak megakadályozására, hogy Kína ellopja a chiptechnológiájukat, miközben egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy Peking fokozza a gazdasági kémkedést. Emiatt a tajvani kormány megtiltja a vállalatoknak, hogy a legfejlettebb öntödéiket Kínában építsék fel.

Hirdetés

Tajvanra egyre nagyobb nyomás nehezedik Kína részéről, amely a demokratikusan kormányzott szigetet saját területének tekinti. A tajvani kabinetbizottságnak még hivatalosan felül kell vizsgálnia a beruházásokat - idézte az FT jelentése egy meg nem nevezett, az ügyben tájékozott személyt, hozzátéve, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács és a szárazföldi ügyek tanácsának tisztviselői úgy vélik, hogy az üzletet meg kell akadályozni.

A Foxconn közleményben közölte, hogy jelentéseket nyújtott be a tajvani hatóságoknak a beruházással kapcsolatban, és továbbra is tárgyalni fog a kormánytisztviselőkkel. Részletesebben azonban nem nyilatkozott. A Reuters megkereste kérdéseivel a Tsinghua Unigroupot, de a nem válaszoltak azonnal a megkeresésére.

Egyértelmű, hogy nemzetbiztonsági szintre emelték az ügyet, és a kilátások egyre inkább elhomályosulnak - idézett egy a vállalathoz közel álló személyt az FT jelentése. A forrás hozzátette, hogy a Tajvani-szorosban növekvő feszültségek miatt egyre nehezebbnek tűnik az üzlet létrehozása.

A Foxconn a múlt hónapban közölte, hogy egy leányvállalata 798 millió dolláros befektetése révén részvényese a bajba jutott Tsinghua Unigroup chipkonglomerátumnak - írja a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.