Hirdetés
. Hirdetés

Távozik az Inteltől a cég rangidős alelnöke

|

Pat Gelsinger, az Intel senior alelnöke és a cég legfontosabb, chipes üzletágáért felelős vezérigazgatója több forrás szerint is elhagyja vállalatát, és az adattárolási óriás EMC-hez megy át. Gelsinger távozása az első jele volna egy felmondási hullámnak?

Hirdetés

A New York Times és a Wall Street Journal is arról számolt be, hogy az Intelnél 1979 óta dolgozó Patrick Gelsinger, aki jelenleg a cég senior alelnöki és a Digital Enterprise Group tevékenységéért felelős vezérigazgatója - ez a cég bevételének felét generáló, legnagyobb csoport az Intelnél, gyakorlatilag minden chipgyártással kapcsolatos aktivitás alá tartozik - hamarosan távozik, és a hálózati adattárolási óriás EMC-nél folytatja tovább karrierjét.

Nem akármilyen karrier
Gelsinger 1979-ben csatlakozott a céghez, mint az Intel Labs vezetője. Ez a csoport számos kutatást fogott át, de Gelsinger feladatai közé tartozott a Corporate Technology Group és az Intel Research vezetése is. Gelsinger volt a cég első műszaki igazgatója (CTO). Ez előtt vezérigazgatóként felelős volt a Pentium Pro, az IntelDX2 és az Intel 486 mikroprocesszor-családok kifejlesztéséért. Gelsinger hat szabadalommal bír a VLSI tervezés terén (Very Large Scale Integration - igen nagy bonyolultságú integrációs technológia), és több mint 20 technológiai tárgyú könyve jelent meg, köztük 1987-ben ?A 80386 programozása" című.

Vezércsere és távozási hullám?
A fentebb említett források szerint Gelsinger lépését a cég vezetőségének átszervezése váltotta ki. A "vezércsere" részleteiről egyelőre semmit sem lehet tudni, valószínűleg a hivatalos bejelentés csak a jövő héten kedden kezdődő Intel Fejlesztői Fórumon történik majd meg, míg Gelsinger távozásának híre a ma válik publikussá. (Az időeltolódás miatt ez magyar idő szerint ma késő délután-kora este.)

A New York Times jelentése szerint Gelsinger távozása csak az első hógolyó a lavinához, és számos, vezető pozíciót betöltő Intel-tisztségviselő távozásának első jele. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy Gelsinger az EMC-nél a cég tárolási eszközökkel kapcsolatos tevékenységért és bizonyos szoftveres üzletágakért is felelős lesz. A lap szerint az EMC vezérigazgatója, Joe Tucci úgy került kapcsolatba Gelsingerrel, hogy az EMC az elmúlt pár évben az IBM chipekről Intel processzorokra váltott. A WSJ úgy tudja, hogy a PC-s, grafikus és szerverchipekkel kapcsolatos üzleti irányítás Sean Maloney, az értékesítésért és marketingért felelős vezető irányítása alá kerül, míg technológiai irányítást az eddig a noteszgépekben dolgozó chipekért felelős műszaki vezető, Dadi Perlmutter veszi át.

Az Intel nem kommentálta az értesüléseket, melyek forrásaként a lapok anonimitást kérő, a céghez közeli személyeket jelöltek meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.