Hirdetés
. Hirdetés

Teljes kapacitással működik a Vajda-Papír tavaly átadott új dunaföldvári gyáregysége

|

Speciális alapozás készült a papírgép alatt, ahol cölöpalapokra támaszkodó géppince létesült.

Hirdetés

Idén már teljes kapacitással működött Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír tavaly átadott új dunaföldvári gyáregysége, amely a generálkivitelező STRABAG Generálépítő Kft-vel ipari és energetikai építmény kategóriában elnyerte a 2023. évi Építőipari Nívódíjat.

Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója közleményükben kifejtette, hogy az új gyáregység éves alapanyagpapír-termelése idén elérte a 115 ezer tonnát, a gép teljes kapacitással működik, a megtermelt alapanyag 80 százalékát a saját üzemben használták fel, 20 százalék exportra került.

A csoport 2018 óta termel dunaföldvári üzemében a gyártáshoz szükséges higiéniai alappapírt, de a termelés felfutásával szükség volt a kapacitás növelésére. A tavalyi beruházás, amellyel háromszorosára növelték a cég addigi alappapír-gyártási kapacitásait, 16 milliárd forintba került, a fejlesztést a magyar kormány 5,5 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel Európa legnagyobb higiéniai papírgyártó kapacitása jött létre Dunaföldváron, és lehetővé vált, hogy a vállalatcsoport teljes alappapír igényét a saját üzemükben állítsák elő, sőt erősítsék külpiaci pozícióikat is - hangsúlyozta Vajda Attila a közleményben. Megjegyezte, hogy a beruházást zöld kötvények kibocsátásával is finanszírozták, 9,9 milliárd forint értékben.

Hirdetés

Az ügyvezető igazgató úgy vélte, az Építőipari Nívódíj is elismerése az elmúlt évek helyesen megválasztott célkitűzéseinek, hogy a higiéniai papírgyártás és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg. Erre az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak - mondta. Példaként említette, hogy a saját előállítású alapanyag biztosításával - a kieső szállítások révén - jelentős - évi mintegy 400 ezer liter - üzemanyag-megtakarítást értek el. Csökkent a működéshez kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás és fenntarthatóbb lett a gyártási folyamat: 1 tonna alappapírt akár 26 százalékkal kevesebb villamos energiával és 70 százalékkal kevesebb víz felhasználással állítanak elő, mint a korábbi technológiával működő átlagos papír üzemek.

Becsky Álmos, a STRABAG műszaki területi igazgatója ismertette, hogy a papírgyártás speciális gyártási körülményei miatt egyedi megoldásokat kellett választani már a tervezésnél és értelemszerűen az építésnél, fontos feladat volt például a vasbeton- és fémszerkezetek anyagválasztása és felületi védelme, a belső gyártótér magas üzemi hő- és páraterhelése, a zaj és rezgésvédelem, a vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képesség sajátos megoldásokat és csomópontokat tett szükségessé. Speciális alapozás készült a papírgép alatt, ahol cölöpalapokra támaszkodó géppince létesült. Az építés együtt haladt a technológiai szerelésekkel, ami rendkívüli kihívást és a projektrésztvevőkkel összehangolt munkafolyamatokat jelentett a kivitelezésnél. Az ÉVOSZ indoklása szerint az épület kivitelezési munkáinak kivételesen magas szakmai színvonala alapján ítélte oda az elismerést - jegyezte meg.

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013-óta Norvégiában is jelen van egy több mint 130 munkavállalót foglalkoztató leányvállalattal. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának több mint 50 százalékát exportpiacokon értékesítik. A cég első féléves nettó árbevétele több mint 29 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 21,5 milliárd forintot tett ki, az erre az időszakra eső EBITDA 2,977 milliárd forintra nőtt a tavaly azonos időszaki 21 millió forintról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.