Hirdetés
. Hirdetés

Többet dolgoznak, de elégedettebbek a munkavállalók

|

A Regus Work-Life Balance Index megállapítása szerint a magyar üzletemberek többsége úgy gondolja, hogy az elmúlt két évben kismértékben javult a munkája és magánélete közötti egyensúly.

Hirdetés

A közzétett jelentés szerint  - amely több mint 80 ország 16 000 munkavállalójának körében vizsgálja a munka és a magánélet közötti egyensúlyt - az emberek jobban élvezik munkájukat, és több mint kétötödük érzi úgy, hogy elegendő ideje jut a családra és személyes kedvteléseire.

A mutató a munkával való elégedettségi jelzőszámokat, illetve a válaszadók saját megítélése szerinti általános munka-magánélet egyensúlyi arányokat veti össze olyan objektív adatokkal, mint a munkaórák száma és az ingázás. A cég a magyarországi munka-magánélet egyensúly terén 2010 és 2012 között mintegy 5 százalékos javulást mért. A válaszadókat munkarendjükről, az otthon vagy családi körben töltött idő mennyiségével való elégedettségükről, valamint az általános munka-magánélet egyensúly esetleges javulásáról kérdezték.

A felmérés legfontosabb megállapításai
A jelenlegi magyar érték 102 pont, ami jóval alacsonyabb a 124 pontos világátlagnál. A lista élén a fejlődő országok szerepelnek, mint például Mexikó (153 pont), Brazília (151 pont) és India (139 pont). Ezekben az országokban a válaszadók nagy többsége jobban élvezi a munkáját ma, mint két évvel ezelőtt. Mindez azt mutatja, hogy a gazdasági fejlődés üteme és a munkával való elégedettség szorosan összefügg. Mindenesetre a magyar munkavállalók 58 százaléka élvezi ma jobban a munkáját, mint 2010-ben, illetve 43 százalékuk elégedett a családra és az aktív kikapcsolódásra fordított idő mennyiségével.

A magyar válaszadók 60 százaléka több időt fordít munkára, mint két évvel ezelőtt, ugyanakkor 64 százalékuk saját állítása szerint jelenleg jobban teljesít munkahelyén, mint 2010-ben. A hazai válaszadók 26 százaléka gondolja úgy, hogy a vállalkozások igyekeznek munkavállalóik számára lerövidíteni az ingázással töltött időt.

„A munkavállalók szerint világszinten javul a munka és magánélet közötti egyensúly. A piac 2010 előtti szabadesése és az azt követő globális gazdasági válság után aligha meglepő, hogy a munkavállalók ma elégedettebbnek érzik magukat, mint két évvel ezelőtt. A munka körüli bizonytalanság keltette aggodalom például csökkent a 2010-es értékhez képest, a legfrissebb kutatások pedig szintén megerősítik, hogy az üzleti bizalom világszerte kezd helyreállni. A felmérés továbbá alátámasztja, hogy az elégedett munkavállaló egyúttal termelékenyebb is, hiszen a válaszadók meggyőző többsége nyilatkozott úgy, hogy jobban teljesít a munkahelyén, mint 2010-ben” – értékelte a kutatás eredményeit Christoph Volni, a Regus magyarországi vezetője.

A változás okai
A gazdasági helyzet javulásával a vállalkozásoknak egyre inkább versenyezniük kell azért, hogy megszerezzék és aztán meg is tudják tartani a tehetséges munkavállalókat, és épp emiatt nem hagyhatják figyelmen kívül az általuk biztosított megfelelő munka-magánélet egyensúly vonzerejét. A gazdasági válság alatt a vállalkozások még inkább eredményorientálttá váltak, és a hagyományos gyakorlattól eltérően a hatékonyság növelésének olyan módjait választják, amelyek a munkavállalók számára is nagyobb rugalmasságot biztosítanak. Egyre népszerűbb például a rugalmas munkarend bevezetése, amelynek révén csökkenthető az ingázással töltött holtidő.

Ön elégedettebb a munkájával?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.