Hirdetés
. Hirdetés

Történetének legnagyobb akvizícióját zárta le a Gloster csoport

|

Az organikus növekedés mellett szoftverfejlesztő és felhős cégek felvásárlásával folytatódik az üzlet.

Hirdetés

Lezárta történetének legnagyobb, tizedik akvizícióját a Gloster csoport. A tőzsde Xtend piacán jegyzett IT specialista 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a P92 IT Solutions Kft.-ben, és részesedése 2025-ben 94 százalékra nő majd - közölte a társaság. A közlemény szerint a tranzakciót követően a P92 a Gloster leányvállalataként, Gloster - P92 IT Solutions Kft. néven működik tovább. A társaság ügyvezetői tisztséget változatlanul Turschl Gusztáv tölti be.

A 30 éves múlttal rendelkező, globális vállalati ügyfélkörrel rendelkező P92 elsősorban a média, a telekommunikáció, a pénzügyi szolgáltatások, illetve az autóipar számára fejleszt szoftvereket. Vevői között olyan nagyvállalatok vannak, mint a Sony Music, a Blackhawk Network, vagy olyan németországi középvállalatok, mint a Valuenet.

A P92 szolgáltatásaival jelen van az Egyesült Királyságban, Németországban, illetve az Egyesült Államokban is, Budapest mellett pedig Londonban és a Szilícium-völgyi Palo Altóban is rendelkezik képviselettel. Az akvizíció szorosan illeszkedik a Gloster 2025-ös növekedési stratégiájába, melyben az organikus növekedés mellett szoftverfejlesztő és felhős cégek felvásárlásával 2021-es számait készül megnégyszerezni.

Hirdetés

A tavalyi év adatai alapján a P92 felvásárlásával a Gloster árbevétele a várakozások szerint egyharmadával, 8,449 milliárd forintra, az EBIDTA-ja 53 százalékkal 1,140 milliárd forintra, az adózott eredménye pedig 83 százalékkal 756 millió forintra bővül. A P92 exportárbevétele tavaly 1,720 milliárd forint volt, nem sokkal elmaradva a Gloster 2,019 milliárd forintos eredményétől.

A két cég összesített exportbevétele a teljes árbevételhez képest a tavalyi adatok alapján elérte a 44 százalékot, amely megközelíti a Gloster 2025-ös stratégiájában megfogalmazott 30-40 százalékos (+/- 5 százalék) célérték felső határát.

A Gloster cégcsoport 2022-es auditált árbevétele 6,439 milliárd forint, EBITDA-ja 940 millió forint, adózott eredménye 414 millió forint volt. A társaság részvényeit 2020 júniusa óta a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra szakosodott Xtend piacán jegyzik. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyam 1150, a legalacsonyabb 930 forint volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.