Hirdetés
. Hirdetés

Tovább támogatja a Linuxot a Microsoft

|

Redmond kiterjesztette a SUSE Linux együttműködést, mintegy 100 millió dollár értékben vásárol a Novell tulajdonában levő disztribúció licencéből.

Hirdetés

novel suse linux microsoft windows licenc megállapodás
novel suse linux microsoft windows licenc megállapodás
Még 2006-ban jött létre az a megállapodás, melynek keretei között a Microsoft együttműködésbe kezdett a nyíltforrású platformok egyik legnagyobbjával. A SUSE Linux kvázi támogatása négy éven keresztül tartott, ám a határidő lejártával Redmond úgy döntött, érdemes folytatni, ezért meghosszabbította a Novellel kötött megállapodást. Ennek értelmében 100 millió dollár értékben vásárolt SUSE licenceket, melyeket aztán továbbértékesít partnerei körében.

De miért éri ez meg a Windows-ból meggazdagodó, saját operációs rendszerére továbbra is komolyan támaszkodó redmondi szoftveróriásnak? Nos, természetesen vállalati ügyfelei számára kínálja a program előnyeinek kihasználását, így a szervezeteknek nem kell lemondaniuk heterogén környezetükről akkor, ha fejleszteni akarják szoftverkörnyezetüket. Ezzel megtarthatja azokat az ügyfeleit, akik már a Windows lecserélésében gondolkodnak. Emellett a Microsoft segédkezhet a nyíltforrású OS-hez készülő, Windows-zal való kompatibilitást, együttműködést lehetővé tevő eszközök fejlesztésében.

A számok alapján úgy tűnik, ez egy win-win szituáció. Az elmúlt négy évben a Microsoft és a Novell is nyert az üzleten. Előbbi meg tudta tartani ügyfeleit, emellett Linuxszal kompatibilis megoldásokat nyújthatott. Utóbbi pedig jelentős bevételre tett szert a redmondiak által eladott licencekből. 2006-ban összesen 240 millió dollárnyi licencre jelentette be igényét a Microsoft, melynek körülbelül kétharmadán, mintegy 156 millió dollár értékben túl is adott a megállapodás első két évében. Ezt követően, 2008-ban meghosszabbította együttműködését a két vállalat, minekután további 100 millió dollárnyi SUSE licenc talált gazdára a Microsoft jóvoltából.

Ezzel összesen 725 ügyfelet szolgálhatott ki a szoftverfejlesztéssel foglalkozó két vállalat. Többek között a termékgyártás, az olajipar, az egészségügy és a pénzügyi szervezetek területéről érkezett érdeklődés a heterogén rendszerek iránt, de a megállapodás segítette az olyan PC-gyártókat is, mint a Dell, SUSE-alapú rendszereik értékesítésében.

Visszatérve a mostani bejelentésre: eszerint még hangsúlyosabbá válik a Windows-zal való együttműködés fejlesztése SUSE Linux környezetben. Korábban ugyanis más, nem SUSE Linuxszal kapcsolatos Novell termékekre is komoly erőforrásokat fordítottak. Ennek révén a Microsoft System Center és a SUSE Manager integráltabban lesz képes együttműködni, ami különösen a felhőalapú alkalmazástelepítés tekintetében jelent majd nagy előrelépést, közölte a bejelentés kapcsán Frank Rego, a SUSE globális üzletfejlesztésének vezető termékmenedzsere, aki fontosnak tartotta kihangsúlyozni a két cég közötti jó viszony fennállását: „Technikai oldalról nézve kifejezetten jó munkakapcsolatban vagyunk a Microsofttal. Mérnöki szinten dolgozunk együtt velük, ami igazán sikeressé teszi a megállapodást."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.