Hirdetés
. Hirdetés

Transcend: Sokan azt hiszik, a szoftverünk elveszi tőlük a munkát

|

A mérnöki munka legunalmasabb részét számolták fel, amelynek köszönhetően a szakemberek az innovációra és az értékek hozzáadására tudják fordítani a figyelmüket.

Hirdetés

Bohács Péter, a Transcend mérnök és szoftverfejlesztési igazgatója egy innovatív és szenvedélyes csapatot irányít. Mint mondja, arra törekszik, hogy a vezetése lehetővé tegye a munkatársai számára, hogy amikor a legújabb technológiák fejlesztéséről van szó, szabadjára engedjék a fantáziájukat, és ezáltal felülmúlhassák az ügyfeleik szoftverrel kapcsolatos elvárásait, aminek köszönhetően a világot élhetőbbé, ezáltal jobbá tegyék.

Computerworld: Milyen indíttatásból született meg a Transcend megalapításának ötlete?

Bohács Péter: A Transcend történetét a magyar alapítású OrganicaWater (korábban Körte-Organica - a szerk.) zöldtechnológiai vállalkozásnál érdemes kezdeni, amely mára a szennyvíz tisztítására és újrahasznosítására kidolgozott innovatív megoldások nemzetközi szinten is széles körben elismert szolgáltatójává vált. Kezdetben ipari és lakossági szennyvízlétesítmények előzetes tervezését gyorsította fel a szoftvermegoldás, amely az építőipar, a beruházások terén bárhol használható. Az ötlet megvalósítója egy magyar cégből nemzetközivé nőtt társaság, az OrganicaWater spin-off vállalkozása. Magát az OrganicaWater elővállalatát egy BME-s csapat alapította, még 1998-ban. A cég akkori vezérigazgatója nemzetközi befektetési lehetőségeket keresve találkozott Ari Raivetzcel. Utóbbi szakember 2008-ban az "újrahasznosított víz" területén akkor már komoly eredményeket felmutató magyar vállalkozásnak, mint egy zöldmegoldásokat kereső New York-i befektetőcég munkatársa segített.

Az Organica vezetői idővel egy érdekes problémával találták szembe magukat, amely szerint a cég, mint technológiai beszállító, nem igazán képes versenyezni a nemzetközi piacon jelenlévő cégekkel. Egészen konkrétan arról volt szó, hogy az Organica mérnökeinek nem volt ideje arra, hogy egy-egy árajánlat elkészítésébe esetenként több száz órányi munkát tegyenek bele, ahogy teszik ezt a náluk sokkal nagyobb szervezetek. Felismerve a problémát, igyekeztünk megoldást találni, tehát minél nagyobb részletességgel automatizálni. A Transcendről ma már kijelenthető, hogy a mérnöki munka legunalmasabb részét számolta fel, amelynek köszönhetően a szakemberek az innovációra és az értékek hozzáadására tudják fordítani a figyelmüket.

Hirdetés

CW: Mennyi időt vett igénybe a megoldás fejlesztése?

Bohács Péter: Hagyományos úton 200-1500 mérnöki munkaóra egy előzetes terv elkészítése. Ennek a költsége ráadásul egy nem nyertes ajánlat esetében is teljes egészében az ajánlattevőt terheli, így a tervezési igény nagyban rombolja a vállalat nyereségességét. A fejlesztés közel tíz évvel ezelőtt kezdődött, és igen összetett volt. A működőképességében az elején kevesen is hittek, amely érthető volt, hiszen a problémára korábban mások is próbáltak megoldást találni, de nem jártak sikerrel, aztán egyszer csak ott találtuk magunkat, hogy nekünk sikerült. Ennek a folyamatnak a végére született meg a döntés, hogy a Transcend kiválik az Organicából, amelyben nagy segítségünkre volt a Vespucci Partners kockázatitőke-alapkezelő hárommillió dolláros befektetése 2019 végén.

CW: Az említett befektetésen túl, 2020. október elején félmillió dollárt kaptak a környezetvédelemhez köthető cégekre fókuszáló amerikai Elemental Exceleratortól. Miben segítik Önöket ezek a befektetések?

Bohács Péter: Mindkét befektetés mérföldkő volt a Transcend életében, a növekedésünket támogatják. Ugyanezt teszik az olyan cégekkel, szervezetekkel való együttműködéseink is, mint például az angol United Utilities közműszolgáltató. Az elmúlt egy évben is arra törekedtünk, hogy hozzáadott értéket teremtsünk a megoldásunkkal, az új technológiák támogatásával, a rajzokkal, az adatbázisokkal. Persze a fejlődés állandó, folyamatosan dolgozunk. A legtöbb eddigi projektünk zöldmezős beruházáshoz volt köthető, jelenleg azonban már a barnamezős beruházásokat is integráljuk a rendszerbe, amely újabb kihívást tartogat számunkra, hiszen meglévő infrastruktúrákhoz, műtárgyakhoz kell alkalmazkodnunk, amelyek köré új műtárgyakat szükséges terveznünk, azokat integrálni a meglévőek közé. Az elmúlt egy évben igen megfeszített tempóban, sok-sok munkaórát fektettünk bele, amely sok erőforrásunkat emésztette fel, de az eredmény magáért beszél, hiszen a megoldás hamarosan elérhető lesz az ügyfeleink számára. A megoldás számomra olyan, mint a varázslat, amelynek megszületéséhez a teljes csapatunknak, közöttük mérnököknek, gépészmérnököknek, építészeknek, szoftverfejlesztőknek és szennyvízipari technológusoknak, kellett együtt dolgoznia. Ezúttal is olyan kihívással találták szembe magukat, amelyre korábban nem született megoldás. Bevallom, olykor még mi magunk sem hittük el, hogy sikerülhet. Tudni kell, hogy a fejlett világban a szennyvíztelepek nagy része barnamezős beruházásként működik. Ezzel szemben a fejlődő piacokon, főleg Délkelet-Ázsiában sok a zöldmezős. A Transcend elsődleges piaca is inkább az angolszász terület, de Távol-Keletről is érkeznek megkeresések.

CW: Milyen előnyöket tartogat a felhasználóknak a szoftveres megoldás?

Bohács Péter: A programmal néhány órás adatbevitel után, amelyet egy kis gyakorlással bárki el tud sajátítani, 6-8 óra alatt öt különböző előzetes terv generálható, amelyek alapján már a teljes költségtervet is gyorsan el lehet készíteni. Magyarán felhasználhatók az árajánlat készítésekor, tehát a tervezésre szánt idő drasztikusan, akár századrésznyire is lerövidíthető.

Villamosmérnök vagyok, az automatizálás közel áll a mentalitásomhoz. Magam is végtelenül utáltam ismételni magam, árajánlatokat készíteni. Sokszor a tényleges problémára nem is tudtam figyelni. Ahogy mások, én is sablonokat használtam, ami által az árajánlat kevésbé volt pontos. A szoftver a munka monoton, fárasztó részét veszi ki, mégpedig a legmodernebb módon, hogy a mérnökök mentálisan a fontosabb dolgokra tudják fordítani a figyelmüket. Szervezetileg további előny, hogy ha központilag módosítják a szoftver design algoritmusát, akkor a szervezeten belül mindenki a módosult algoritmust tudja használni.

A mérnökszakma a múltban ragadt, eddig szinte érintetlen maradt az automatizálás szempontjából. A vállalkozások vezetői vagy a mérnökök sem feltétlenül ebben az irányban gondolkoznak. Sokan azt hiszik, a szoftverünk elveszi tőlük a munkát, pedig csak kellemesebbé tesszük azt. Azt vallom, hogy új, innovatív megoldásokat használni jó dolog. A Transcend küldetése az, hogy átalakítsa az érintett vállalatok kultúráját.

CW: Korábban azt nyilatkozták, hogy a Transcend ipari beruházások tervezésében való felhasználási lehetőségei határtalanok. Milyen épülettípusokkal bővült a rendszer a fejlesztések révén?

Bohács Péter: A szoftver közel sem csak a szennyvíztisztítók, ülepítők, membrántartályok előzetes terveinek és költségvetésének a megalkotását képes automatizálni. Konténer-tesztállomások telepítésében is segítünk egy másik szoftververzióval az Egyesült Államok területén, amelyet a tavaly óta fennálló járványhelyzet miatt készítettünk. Emellett ugyanakkor folyamatosan fejlesztjük az ivóvíztelepek, az erőművek, a komplexebb ipari létesítmények tervezését is.

CW: A cég életében mérföldkő volt a Murray & Roberts dél-afrikai központú multinacionális vállalattal, illetve a nemzetközi EPC Group-val való együttműködésük is. Mit tanultak a közös munka során?

Bohács Péter: A mérnöki és bányaprojektekben óriási tapasztalatokat szerzett társaság, a Murray & Roberts több mint egy évszázada működik. A nagyvállalatnak általában 18-24 hónapra volt szüksége ahhoz, hogy megjelenjen egy új, feltörekvő piacon. Ezt az időt szerették volna lecsökkenteni anélkül, hogy további munkatársakat kelljen alkalmazniuk. A Transcend tervezőgenerátora pedig lehetővé tette számukra, hogy mindössze hat hónap alatt megtegyenek egy ilyen lépést. A programunk a több mint száz országban jelen lévő, német gyökerű, de nemzetközi EPC Groupnak is segített időt és jelentős anyagiakat megtakarítani. Utóbbi cég éves bevétele meghaladja a hárommilliárd dollárt.

Talán a legfontosabb, hogy az együttműködések által rálátásunk van az iparág nagyágyúinak belső működésére, innovatív gondolkodásmódjukra, hogy mennyire magas az igényük arra, hogy a világot élhetőbbé, ezáltal jobbá tegyék, hogy a jövőt formálják.

A nagyvállalatok mellett a legkisebb cégek számára is tudunk megoldásokat nyújtani, akiknek egy egyszerű előfizetéses szolgáltatást nyújtunk. Mivel mérnök cégekkel dolgozunk, az árazás is ehhez igazodik. Gondoljunk bele, hogy a szoftver 1-2 óra alatt elvégzi azt a munkát, amelyet egy komplett mérnökcsapatnak 5-6 napba tellene. Tehát a megoldásunk drága, mégis messze többet takaríthatnak mega kisebb cégek is, ami pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy idővel nagyobbakká váljanak.

CW: Milyen szerepet játszik az Ön életében az innováció?

Bohács Péter: Az a fajta ember vagyok, aki mindig úgy tekintett az életre, hogy a jövőben mindig, minden jobb lesz. Persze ez nem azt jelenti, hogy szerintem régen minden rossz volt, csak talán kevésbé jó. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a mérnökök lusta emberek, én sem szeretek olyan dolgokkal időt tölteni, amelyek ma már gyorsabban és hatékonyabban is megoldhatóak. Korábban sok riportot kellet készítenem, és volt egy, amely minden hónapban másfél napnyi munkámba került. Miután meguntam, inkább két hetet dolgoztam azért, hogy automatizáljam a folyamatot, és ne kelljen vele több időt töltenem. Szeretek új megoldásokat találni, amihez persze sokszor szükséges megkérdőjelezni bevett dolgokat, amivel bizony, fel lehet kavarni az állóvizet, de azt gondolom, nem maradhatunk abban az állapotban, amiben vagyunk, mert a világ nem abban a helyzetben van, hogy azt csináljuk, amit eddig. A globális kihívások, mint a környezetszennyezés, a klímaváltozás vagy a COVID, mind azt mutatják, hogy változtatnunk kell. És ami nagyon fontos, hogy képesek vagyunk rá, ezzel tartozunk a jövőnek. Amióta édesapa vagyok, pláne így gondolom. A régi megoldások vezettek oda, ahol most tartunk. Találjunk újakat! Ezt a mentalitást teljes mértékben ki tudom élni a Transcendnél.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.