Hirdetés
. Hirdetés

Tudástranszfer élőben

|

Az egyetemi és az akadémiai kutatók mellett az ipar képviselői is hozzáférhetnek a távoli tudáshoz.

Hirdetés

Magyarországon egyedülálló és Európában is kiemelkedő referenciaközpont jött létre Budapesten a flexibilis és szabadon konfigurálható robotizáció területén. A norvég-magyar együttműködésű, EEA Grant finanszírozású projektben hazai részről az MTA SZTAKI, valamint a Műegyetem és a Széchenyi Egyetem vett részt.

A projekt keretében egy 3D internet alapú kontroll- és kommunikációs laboratóriumot állítottak fel (SZTAKI), ahol egy 13-kamerás, 4D-rekonstrukciós stúdiót, valamint egy 3D immerzív virtualizáló rendszert éptettek ki, mozgásdetektáló ruhával és eszközrendszerrel kiegészítve. A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéken -- a kognitív infokommunikációval foglalkozó kutatásokhoz -- szintén létrehoztak egy 3D virtuális labort.  A projekt során elkészítettek egy virtuális kollaborációs platformot (VirCA - Virtual Collaborations Arena), amelynek segítségével a laboratóriumok összekapcsolhatók más intézetekkel. A VirCA fő célja az intézetek közötti tudástranszfer támogatása. Alkalmazásával valós hardver- és szoftvereszközöket, távolságtól függetlenül, egy rendszerbe lehet integrálni. A VirCA olyan számítógépes környezet kialakítására tesz kísérletet, amelyben a kutatók, fejlesztők tudása úgynevezett plug and play módon, minimális plusz munkával adható tovább és illeszthető be a különféle rendszerekbe.

Magyarországnak meg kell találnia azokat a réseket, ahol egyenrangú kutatás-fejlesztési partnere lehet a nagyobb országoknak - hívta fel a figyelmet Vadász István, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Szükség van a nemzetközi kooperációra, illetve a teljes kutatás-fejlesztés-innovációs lánc működésének támogatására, manapság ugyanis a kutatás-fejlesztés területén is fontos a versenyképesség.

A hasonló kezdeményezések esetleges hazai finanszírozásával kapcsolatban nem hangzottak el bíztató szavak a laboravatón. Németh Tamás, az MTA főtitkára - oldva a téma komolyságát - megjegyezte: ha a virtuális laboratóriumhoz csak virtuális finanszírozás társul, az komoly gondot jelent.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.