Hirdetés
. Hirdetés

Új termékek a piacon, 288 millió dollár az ablakban

|

A Toshiba ma mutatta be új HD DVD lejátszóit, valamint bejelentette, hogy megegyezéssel zárult a Micronnal tavaly óta húzódó, állítólagos szabadalomsértésekről és üzleti titkok ellopásáról szóló persorozata.

Hirdetés

A két vállalat vitája abból indult ki, hogy a Micron Technology az év elején felvásárolta a Lexar Mediát. A Lexar két szálon is pereskedett a Toshibával, a casus belli egyrészt bizonyos félvezető-technológiai szabadalmak felhasználásának vitatható jogszerűsége, másrészt üzletit titkok kiadásának gyanúja volt. A Toshiba még 1997-ben került szorosabb kapcsolatba a Lexarral, amikor 3 millió dollárt fektetett a cégbe, és ezzel egy képviselői helyet is biztosított magának annak igazgatótanácsában. A vádak szerint a két és fél éves közös munka során a Toshiba tudomására jutottak bizonyos memóriachipekkel kapcsolatos üzleti tervek és fejlesztések, melyeket állítólag kiszolgáltatott a Lexar egyik fő riválisának, a SanDisknek, mellyel egyébként szintén üzleti szintén kapcsolatban állt.

A szabadalmakkal kapcsolatos pereskedés sem új keletű, sőt 2005-ben a kaliforniai bíróság már hozott is egy ítéletet, mely a Toshibát 465 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte. A vállalat mindazonáltal egy vasat sem fizetett, mert elérte a megállapított károk értékének újbóli felülvizsgálatát. A két cég mai megegyezésének értelmében a Micron elfogadta a Toshiba 288 millió dolláros ajánlatát, amijelentősen kevesebb az előzőleg felröppent összegeknél. Az alku értelmében a díj kifizetése nemcsak a kártérítést, de a szabadalmak megvásárlását is magában foglalja.

További friss hír Toshiba háza tájáról, hogy ma mutatkoztak be a vállalat legújabb HD DVD lejátszói. A HD-A2 októbertől lesz megvásárolható, egyelőre még csak az Egyesült Államokban, 500 dolláros áron. A HD-XA2 1000 dollárba fog kerülni, és decemberben kerül majd a boltokba. A drágábbik lejátszó - megfelelő tévé és megfelelő módon rögzített tartalom esetén - új funkciókat és az eddigieknél jobb képminőséget ígér. Az 1080p, azaz teljes HD felbontású képminőség mellé a HDMI (high-definition multimedia interface) szabvány legújabb, 1.3-as verziójának támogatása is jár. Ez a 24 bites színmélységet 36 bitesre javítja, de mindehhez hangsúlyozottan szükség van alkalmas televízióra is.

A "nagyfelbontású háború" néven emlegetett versengés újabb állomása a felsőkategóriás modelleket érinti, hiszen a Toshiba jelenleg is futó, 200 dollárba kerülő eszközei továbbra is kaphatóak. Emlékezetes, hogy a tokiói cég első HD DVD lejátszóinak megjelenésére annak idején gyorsan reagált a Samsung, és kibocsátotta a maga Blu-ray lejátszóját; kérdés, ezúttal mivel áll majd elő a rivális technológiát támogatók tábora.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.