Hirdetés
. Hirdetés

Újra a fizikai térben, de továbbra is digitális témákkal: megújulva tér vissza az ország házába a 12. Infoparlament!

|

A 15 éves fennállását ünneplő Informatika a Társadalomért Egyesület idén megújítja emblematikus rendezvényét, a júniusi Infoparlamentet.

Hirdetés

A résztvevők ezévben egy sokkal koncentráltabb eseménnyel találkozhatnak. A hangsúly elsősorban a trendformáló témákra helyeződik, az átfogó diskurzus, illetve a hagyományos területek pedig megmaradnak a digitália őszi ünnepére, a balatonfüredi konferenciára. Czimbalmos Levente, az Infoparlament szakmai felelőse szerint szükség volt a változtatásra, mert a világunk is egyre gyorsuló ütemben változik, reagálni kell az azt formáló eseményekre. Az esemény idei jelszavai tehát a változás és a biztonság.

"Mindennapjaikat sorra forgatja fel az óriási ütemű technológiai fejlődés és más előjellel, de ezt teszi a koronavírus-járvány, vagy a szomszédunkban kirobbant fegyveres konfliktus. Korábban megmásíthatatlannak tűnő alapelvek dőlnek meg, a világ erőközpontjai átrendeződnek. A változás és alkalmazkodás a mindennapjaink része lett és így kell a mindennapjaink része legyen a változtatás és fejlődés is."- foglalja össze a mindannyiunkra ható folyamatok fő tényezőit Czimbalmos Levente, az Infoparlament szakmai felelőse. Mint mondja, sokszorosan aktualitását nyerte a régi mondás, a stagnálás ma a lassú hanyatlással egyenlő. "Nekünk is fejlődnünk kell az Infotérrel, meg kell újítani az eddig bevált programokat, reagálni kell a változó kihívásokra és az elvárásokra."

Hirdetés

A nyárelőt az Egyesület idén az év aktuális, "forró" témáival nyitja meg, a szekcióbeszélgetésekben csak ezeket tárgyalják. Az egyszerűsítéstől azt várják, hogy így nem terhelődnek túl a hagyományos topikok (így a gazdaság, vagy oktatás digitalizációja), de nem is aprózódnak szét egy kisebb lélegzetvételű eseményen. A plenáris rész egyelőre marad holisztikus, teret adva a kormányzati és meghatározó ágazati szereplők számára a széleskörűbb véleménynyilvánításra és diskurzusra, saját maguk és témáik bemutatására.

A délután tehát idén két markáns irányt vesz. A parlamenti plenáris előadásokat követően a résztvevők útelágazáshoz érnek, ahol eldönthetik a kiberbiztonság, vagy a cutting edge technológiák érdemlik -e ki inkább a figyelmüket. Az sem gond, ha mindkettő, hiszen mindkét témablokkban két egymást követő beszélgetés zajlik, így tetszés szerint megosztható az érdeklődés.

Utóbbi asztal követi leginkább a formálódó és formáló trendeket, amik az elmúlt időszakban nagyon erőteljesen a virtuális világok, avatarok, a digitalizálódó civilizáció és omnipotens technológiák köré rendeződnek be. A panel idén a metaverzum, a hálózattudomány, adattudomány és blokklánc technológiákat tárgyalja. A másik témacsoportban a kiberbiztonsággal foglalkoznak majd.

"Épphogy kilábalunk egy, a modern emberiség globális járványtörténetének legsötétebb, azonban a digitalizálódó társadalom történetének talán legintenzívebb időszakából, máris egy, a 21. századi kontinens történetének legdrámaibb katonai konfliktusa közepén találjuk magunkat. Nem mehetünk el ezek mellett szó nélkül. A biztonság ma már nem csak a határainkon, vagy kerítéseinknél kezdődik és nem is ott ér véget." - mondta Czimbalmos Levente, aki hozzátette: a témát nem a politika, hanem a digitalizáció szemüvegén keresztül fogják megvizsgálni.
A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a NATO 2016 óta deklaráltan ellenséges katonai hadműveletnek ismeri el a kibertámadással járó cselekményeket, amelyre - adott esetben, adott körülmények között - a válaszcsapás a fizikai térben is megtörténhet.

"Az emberiség, a társadalmunk évezredes múltra tekint vissza a fizikai hadviselésben, de a kibertér olyan új, eddig nem ismert szintre emeli ezt, amivel még nem találkoztunk. A kettő, a témára reflektáló asztalban szó lesz: az ország digitális szuverenitásáról, a nemzetek közti digitális diplomáciáról, az EU közös, ill. hazánk védelmi politikájáról, kritikus infrastruktúrákról, nemzeti adatvagyonokról, de lemegyünk egészen a téma mélyére, ahol beszélgetünk kiberhadviselés, offenzív és defenzív kiberműveletekről, virtuális műveleti területekről, digitális arcvonalakról és titkosításról."

Czimbalmos Levente elmondta, hogy az Informatika a Társadalomért Egyesület idén lesz 15 éves.
"Már azt hittük ez alatt az időszak alatt mindent láttunk és tudunk az információs társadalomról, de az elmúlt időszakok rácáfoltak erre. Úgy érzem, hogy az Egyesület életének talán egyik legizgalmasabb és számunkra leginkább újszerű rendezvénye, illetve rendezvényei elé nézünk."

Az idei Infoparlament dátuma június 9. A szervezők két év kihagyás után, most ismét személyesen- délelőtt a Magyar Országházban, délután pedig a Várkert Bazárban várják az érdeklődőket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.