Hirdetés
. Hirdetés

Üzleti intelligencia az Oracle-től

|

Az Oracle felvásárolta a valós idejű analitikai szoftvereket szállító Sigma Dynamics céget, erősítve ezzel üzleti intelligencia (BI) termékeinek kínálatát.

Hirdetés

A kaliforniai Sigma Dynamics valós idejű döntéstámogató szoftvere a részletes ügyféltörténetet az üzleti elvárásokkal veti össze annak érdekében, hogy az interakció legoptimálisabb módját javasolhassa felhasználójának az adott ügyfél kiszolgálásában. Az akvizíció révén az Oracle tulajdonába kerülő technológia az Oracle Business Intelligence Suite és az Oracle Fusion Middleware csomagokba épül majd be.

Öt éven belül #1

Az akvizíció a legújabb azoknak a cégfelvásárlásoknak a sorában, amelyekre az Oracle BI-palettájának erősítése érdekében került sor. Mint emlékezetes, az Oracle tavaly szeptemberben vásárolta fel a Siebelt, az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) megoldások egyik vezető szállítóját - ez a folyamat idén januárban zárult. Ez év augusztusában pedig 55,1 százalékra növelte részesedését az indiai i-flex cégben, amely a pénzügyi szektor számára szállít üzleti intelligencia megoldásokat.

- Az installációk száma alapján az utóbbi két-három év távlatában az Oracle magasan vezeti a relációs adatbázisok és a rájuk épülő adattárházak piacát - mondta Nick Whitehead, az Oracle üzleti intelligencia és adattárház-üzletágának európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős kereskedelmi igazgatója, aki Budapesten találkozott a szaksajtó képviselőivel. - Az adatelemző szoftverek piacán azonban még nem mondhatunk magunkénak hasonló pozíciót. Ezért ezt az irányvonalat cégvásárlások útján is erősítve a következő öt évben a BI megoldások első számú szállítójává kívánunk válni.

Adatbázisba ágyazva

Az IDC Worldwide Business Intelligence Tools 2005 Vendor Shares címen készült jelentése szerint az üzleti intelligencia alkalmazások piaca tavaly 11,5 százalékkal nőtt, mérete elérte az 5,7 milliárd dollárt. Ez a dinamikus növekedés az ilyen megoldások iránt mutatkozó, egyre nagyobb üzleti igénynek, és a szállítók mind kiélezettebb versenyének köszönhető. Ez utóbbi egyre inkább az önálló BI megoldások és a nagy adatbázis-kiszolgálókba ágyazott üzleti intelligencia megoldások szállítói között zajlik.

Az IDC adatai szerint a BI-piac 62 százalékát a tíz legnagyobb szállító uralta az elmúlt évben. A Business Objects 13,9, a SAS Institute 10,2, a Cognos pedig 9,9 százalékos részesedést mondhat magáénak. A tisztán BI-szállítók jelenlegi dominanciája mellett azonban az adatbázis-szállító cégek egyre nagyobb teret követelnek maguknak. A Microsoft 6,2 százalékos részesedésével már most a negyedik a szállítók listáján, míg az Oracle a hatodik 4,3 százalékkal. Az IBM szerény 2,4 százalékos részesedésével egyelőre a tizenegyedik, de egyes források szerint várható, hogy a közeljövőben a Kék Óriás felvásárolja a vezető BI-szállítók egyikét, és ebben az összefüggésben már felmerült a Cognos neve.

BI-csomag kisvállalatoknak is

Az Oracle a maga részéről legutóbb az Oracle Business Intelligence Suite bejelentésével erősített. Ez a vállalati szintű, nyílt szabványokra épülő üzleti intelligencia csomag már a Siebel Business Analytics megoldásait is tartalmazza. További érdekessége, hogy a nagyvállalati és a standard változat mellett rövidesen kis- és középvállalatoknak szánt kiadásban is elérhető lesz, Standard Edition One néven. Ez tartalmazni fogja az Oracle adatbáziskezelőjének 10g Standard Edition One változatát, az Oracle Warehouse Builder adattárház-építő és -menedzselő eszközt, valamint a jelentéskészítéshez, lekérdezéshez és elemzéshez szükséges eszközöket is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.